Prima bibliotecă românească la Padova

Prima bibliotecă românească la Padova

Comunitatea de români din Padova are din această lună o blibliotecă cu volume în limba maternă. Aceasta se află în cadrul societăţii culturale române "Columna", iar inaugurarea a avut loc pe 29 noiembrie.

Mihaela Chirvase Realitatea din Italia

Crearea acestei biblioteci româneşti s-a concretizat în urma semnării unui protocol între Elena Radulescu, Preşedinta Societăţii Culturala Române "Columna" şi Sergiu Gabureac, reprezentantul Bibliotecii Metropolitane Bucureşti.

Pentru început, au fost puse la dispoziţia publicului aproximativ 2.000 de cărţi, CD-uri şi DVD-uri, urmând ca pe viitor să se organizeze o bibliotecă completă, cu 10.000 de materiale. Această primă parte a Bibliotecii Române este dedicată, în mod deosebit, elevilor înscrişi la cursul de limba română, precum şi celor care prezintă interes pentru cultura românească.

La festivitate a participat un reprezentant al Mitropoliei Olteniei, scriitorul Vasile Andru, reprezentanţi ai Primăriei Padova, prieteni, colaboratori şi parteneri ai Societăţii "Columna".

Proiectul înfiinţării unor biblioteci româneşti în străinătate, de către Biblioteca Metropolitană Bucureşti, pentru diasporă, a început să se contureze în urmă cu câţiva ani. Spania (Madrid), cu o comunitate de aproximativ 800.000 de români, a fost prima ţară în care acest proiect a fost finalizat. Padova este primul oraş din Italia care asigură comunităţii române accesul gratuit la informaţie, documentare şi lectură. 

"De ce tocmai la Padova?" Sergiu Gabureac a răspuns că "Padova e o dragoste veche de a noastră. Pentru că aici a studiat stolnicul Cantacuzino şi pentru că aici sunt rădăcini româneşti puternice. Ne bucurăm că putem face ceva pentru ei".

Roma şi Milano sunt următoarele oraşe în care proiectul se va extinde. Preotul Ion Resceanu, venit la Padova cu binecuvantarea Înalt Prea Sfinţitului Părinte Mitropolit Irineu, aminteşte o definiţie dată culturii, conform căreia, cultura este ceea ce rămâne după ce ai uitat tot. Acesta speră ca românii să îşi recapete memoria naţională, adăugând că "o bibliotecă păstrează identitatea, iar identitate îl salvează pe om din ghearele subculturii. Sper ca Biblioteca din Padova să găsească mijloacele de a fi atractivă pentru public".

Scriitorul Vasile Andru a vorbit despre competiţia făcută bibliotecilor, de către Internet. Dacă Internetul este poştasul, cel care aduce rapid informaţia, cartea este cea care formează, care pune o bază. Tocmai din acest motiv, cartea nu va dispărea şi "dacă aţi făcut o bibliotecă aici, înseamnă că încă sunteţi oameni".

Ne puteți urmări și pe Google News