Ioana Lupea: "Refuzul unui premier cu aură ca Ion Ţiriac, Mugur Isărescu sau Klaus Johannis va fi foarte greu de explicat populaţiei de către Băsescu, altfel decât politic".
Ion Ţiriac este numele generic al premierului pe care PSD-PC îl va propune preşedintelui, în cazul în care va câştiga alegerile şi va forma majoritatea. Alianţa va fi obligată să-i facă lui Traian Băsescu o ofertă de nerefuzat, una care să-l şi coste electoral dacă o va respinge. Exact ceea ce nu este Mircea Geoană, dezirabil în funcţia de prim-ministru doar pentru 32,7 din alegători, potrivit INSOMAR, şi clasat deja ca inacceptabil de şeful statului.
Ţinut pe perfuzii cu vise de glorie şi îmbrobodit de camarila care-i şopteşte mieros asigurări ferme de mărire, Mircea Geoană mai e premier doar în fantasmele lui diurne. Va retrăi pe propria piele experienţa din 2005 a lui Ion Iliescu, susţinut pe faţă de baroni pentru conducerea partidului, dar înjunghiat pe la spate, ce ironie, chiar în favoarea lui Geoană. Viorel Hrebenciuc, Miron Mitrea şi Liviu Dragnea nu vor avea niciun fel de remuşcări. Primii doi sunt ucigaşi politici în serie. Cu sprijinul lor a fost înlăturat Theodor Meleşcanu în 1997, atunci când acesta ameninţa poziţia de primvicepreş edinte a lui Adrian Năstase. Tot ei au contribuit decisiv şi la înfrângerea lui Ion Iliescu în 2005, precum şi la marginalizarea lui Adrian Năstase, căruia nu-i vor lăsa nicio portiţă spre putere în partid. Mircea Geoană, mult prea inocentul şef al cuibului de şerpi PSD, va părăsi probabil scena politică după alegerile din 30 noiembrie.
Probabilitatea ca Mircea Geoană să conducă un guvern PSD-PC-PNL este încă şi mai redusă. Cele două forţe politice îşi vor găsi, dacă nu au făcut-o deja, numitorul comun într-un candidat la funcţia de premier, independent politic şi apropiat ambelor partide. Profilului îi corespunde omul de afaceri Ion Ţiriac, prieten şi cu Dinu Patriciu, şi cu Dan Voiculescu, amic şi cu fosta administraţie PSD, şi cu actuala administraţie PNL, care i-au împărţit frăţeşte favorurile. Pentru social-democraţi au fost partidele de vânătoare, pentru liberali, biletele VIP la meciuri de fotbal şi călătorii cu avionul lui personal la expoziţiile auto.
În ziarul aflat în proprietatea familiei Voiculescu, Ion Ţiriac şi-a expus viziunea: agenţiile de rating sunt nişte „vagabonţi“, Isărescu a greşit băgând un miliard de euro să susţină leul, „Parlamentul bagă ţara în iobăgie“, aprobând măriri de salarii, statul trebuie să naţionalizeze proiecte imobiliare şi petrolul. Un adevărat program de guvernare pentru „Românica“, cum îşi numeşte ţara magnatul. În aceeaşi categorie de candidaţi la funcţia de premier mai intră guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la care Dinu Patriciu se gândea cu speranţă pentru prezidenţialele din 2008 şi chiar primarul de Sibiu, Klaus Johannis, curtat pe rând şi de PSD, şi de PNL.
Premierul pe care-l va propune alianţa PSD-PC-PNL pe 2 decembrie la Cotroceni, potrivit orarului lui Dan Voiculescu, trebuie să-l pună în încurcătură pe Traian Băsescu. De aceea el nu poate fi Mircea Geoană, ci un personaj popular, cum este Ion Ţiriac, sau credibil, ca Mugur Isărescu. Respingerea lui Mircea Geoană nu va crea niciun fel de emoţii, nici măcar partidului pe care-l conduce, fiiind de altfel şi previzibilă. Refuzul unui premier cu aură ca Ion Ţiriac, Mugur Isărescu sau Klaus Johannis va fi foarte greu de explicat populaţiei de către preşedintele Traian Băsescu, altfel decât politic.