Campania de imunizare împotriva cancerului de col a debutat cu stângul, cei mai mulţi părinţi refuzând tratamentul pe motiv că nu sunt suficient informaţi.
Părinţii elevelor de clasa a IV-a se declară bulversaţi de informaţiile despre vaccinurile contra cancerului de col sau, mai bine zis, de lipsa lor, aşa că refuză să-şi vaccineze fetiţele. Unii nu înţeleg de ce nu li se spune care dintre cele două tipuri de vaccin va fi folosit pentru copilul lor, alţii reclamă faptul că vaccinurile sunt insuficient testate şi că nu au destule informaţii legate de siguranţa lor.
Experţii în epidemiologie, ca şi medicii din şcoli spun că pregătirea vaccinării s-a făcut pompieristic. „Ar fi trebuit făcută o informare temeinică, iar imunizarea ar fi trebuit făcută anul viitor, prin februarie“, crede Gheza Molnar, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie. Asta pentru că ministrul sănătăţii a organizat abia la finalul săptămânii trecute o videoconferinţă despre derularea campaniei, licitaţia pentru cumpă rarea vaccinurilor fiind întârziată luni întregi.
Alţii spun că demersul ministrului este electoral. „Campania are o mare doză de populism şi un mod brutal de abordare. Mă bucur însă că suntem în situaţia de a face acest vaccin şi suntem în rând cu ţările civilizate“, comentează Mircea Cinteză, fost ministru al sănătăţii.
El crede că acest vaccin este o revoluţie în medicină, iar faptul că sunt atâtea dispute asupra lui este normal. Cele 110.000 de vaccinuri anticancer, care au costat bugetul Sănătăţii 23 de milioane de euro, au termen de valabilitate până în 2010, aşa că vor putea folosite şi la fetele care vor fi anul viitor în clasa a IV-a. „Să nu stricăm orzul pe gâşte!“ „Am hotărât să nu ne vaccinăm fata pentru că există destule neclarităţi. Oricum, mi se pare devreme să o imunizăm acum, fetiţa nu a intrat încă la pubertate“, spune Adrian, tatăl unei fetiţe de 10 ani, elevă la o şcoală din sectorul 1 al Capitalei.
Opinia acestuia este împărtăşită şi de alţi părinţi care sunt mai dispuşi să scoată bani din buzunar peste patru-cinci ani pentru a-şi vaccina fiicele „Numi voi vaccina fata, am trimis deja la şcoală formularul completat în acest sens. Nici măcar nu am fost informată care dintre cele două vaccinuri îi va fi făcut fiicei mele“, explică şi Diana, mama unei fetiţe de 10 ani din Bucureşti.
Bulversarea părinţilor a fost sporită în multe şcoli şi de faptul că au fost distribuite doar pliante de informare. „Copiilor li s-a zis: spuneţi-le părinţilor să semneze să vă vaccineze, că nu stricăm orzul pe gâşte! Vaccinurile au fost scumpe“, povesteşte, revoltată, mămica unei alte fetiţe.
Şi directorii de şcoli din Capitală confirmă faptul că cei mai mulţi părinţi nu sunt de acord cu această imunizare. „Părinţii sunt reticenţi pentru că este vorba despre un vacin controversat şi i-au speriat şi cazurile de deces din alte ţări“, ne-a declarat directoarea Şcolii nr. 52 din Capitală. Trei campanii simultane
Reticenţi sunt şi părinţii din celelalte judeţe ale ţării. În Arad, la Şcoala Generală nr. 2, vaccinarea a fost refuzată de toţi părinţii.
La marile şcoli din Piatra- Neamţ, majoritatea părinţilor au trimis formularele împotriva vaccinării.
„Am fost asaltată cu întrebări despre boală, vaccin, cât de sigur este, cine răspunde dacă sunt reacţii adverse, de unde se pot informa suplimentar. Sincer, la unele întrebări nu ştiam ce să le răspund. Măsura a fost luată în pripă, şi punerea ei în practică peste noapte bulversează. Şi părinţi, şi cadre medicale, şi profesori“, a declarat Alina C., asistenta unei şcoli generale din Piatra- Neamţ.
În Argeş, medicii sunt nemulţumiţi că au prea multe campanii de vaccinare în acelaşi timp. „În această perioadă mai avem două campanii de vaccinare, cea pentru meningită şi cea ROR“, ne-a declarat Ramona Văcaru, medic şcolar la Şcoala numărul 3 din Piteşti. Tabere pro şi contra vaccinare Fetiţele din Iaşi vorbesc pe la colţuri despre vaccin. „Am auzit că nu e sănătos să-l facem. Trebuie testat măcar vreme de zece ani. Mama mi-a mai zis că o să mi-l cumpere ea când o să vadă că nu are efecte negative“, spune Iulia Iacobovici, elevă în clasa a IV-a C la Liceul „Vasile Alecsandri“ din Iaşi. În liceu, cele 50 de fete de clasa a IV-a s-au împărţit deja în tabere, pro şi contra vaccin. „Mama mea vrea neapărat să-l fac, am auzit şi la ştiri că e bun. E doar o înţepătură. Mama mi-a spus să am încredere în ea şi că nu o să am nimic“, spune şi Maria Şpighel. „Am fost trataţi ca nişte oi chemate la tăiat“ Reprezentanţii şcolilor din Bihor susţin că directiva ministerului a sosit destul de târziu. „La şedinţa cu părinţii, am fost trataţi ca nişte oi chemate la tăiere“, a declarat un părinte care nu şi-a dat acordul ca fata să-i fie vaccinată. Nicolae Deleanu, directorul Autorităţii de Sănătate Publică Cluj, a recunoscut ieri că refuzul părinţilor este cauzat de campania de informare foarte scurtă. La clasa învăţătoarei Valeria Matiş de la Colegiul „Gheorghe Şincai“, din 14 fetiţe doar două vor face vaccinul împotriva HPV.
Unul dintre părinţii care a fost de acord cu vaccinarea copilului este Elena Gădălean: „Am avut rude care au murit de cancer şi ştiu ce înseamnă. Am semnat că sunt de acord. Vaccinul se face în alte ţări din Europa. Nu este nimeni nebun să omoare nişte copii“.
Şi în zonele rurale campania este privită cu ochi buni. Explicaţ ia este că la ţară decizia ministerului este privită ca o binefacere, mai ales că e gratis.
Alina C., asistentă la o şcoală generală din Piatra-Neamţ: "Am fost asaltată cu întrebări despre boală, vaccin, cât de sigur este, cine răspunde dacă sunt reacţii adverse. Sincer, la unele întrebări nu ştiam ce să le răspund. Măsura a fost luată în pripă, şi punerea ei în practică peste noapte bulversează. Şi părinţi, şi cadre medicale, şi profesori." ŞEDINŢĂ CU PĂRINŢII
„Nu vreau ca fata mea să fie cobai!“
La Şcoala nr. 50, din Capitală, toţi cei 26 de părinţi ai fetelor de clasa a IV-a au participat aseară la şedinţa de informare cu privire la vaccinul anticancer. Toţi, mai puţin unul - care şi-a trimis, în scris, acordul ca fiica sa să fie vaccinată.
„Eu nu mă pot baza pe acest acord, pentru că, e clar, omul nu e informat din moment ce nu a venit nici măcar la şedinţă“, spune Julieta Mihăilescu, directoarea şcolii. „Oricum, acordul se dă pe o fişă-tip, nu pe un bileţel scris de mână“, adaugă directoarea.
Şedinţa începe cu prezentarea făcută de doctorul Magda Alexe. Le vorbeşte părinţilor despre cele 15 tulpini cauzatoare de cancer, în timp ce, în băncile copiilor, părinţii completează deja fişele tipărite cu opţiunea „Refuz“. „Nu avem fişe decât cu «Refuz», dar, dacă acceptaţi, tăiaţi şi scrieţi în loc «Accept»“, îi îndeamnă medicul.
Pe lângă dezacordul în scris, părinţii şi-au motivat opţiunea răspicat: „S-au gândit să-i injecteze pe copiii ăştia, de parcă ar avea ei viaţă sexuală la 10 ani!“, spune mămica Ceciliei. În replică, medicul Alexe justifică decizia ministerului prin faptul că, la ţară, fetele nu mai dau pe la şcoală după ce termină clasa a IV-a. Cei trei tătici prezenţi, uşor jenaţi de discuţie, au declarat că e, mai degrabă, „o treabă femeiască“ şi că nu sunt informaţi. Precauţi, părinţii au întrebat cine ar fi răspunzător dacă, din cauza vaccinului, fetiţelor li s-ar întâmpla ceva rău. Medicul a ridicat din umeri: „Aţi semnat, răspundeţi!“. „Au fost fete care au murit după ce au făcut vaccinul“
Şi părinţii din Hunedoara au început, de ieri, să fie convocaţi la şedinţe „de convingere“. Reticenţi faţă de utilitatea şi, mai ales, de siguranţa vaccinului, părinţii şi-au exprimat refuzul ca acesta să le fie administrat fetelor lor. Nici domnişoarele de 10 ani nu par, la rândul lor, încântate de iniţiativa ministerului. „Nu-mi fac niciun vaccin! Am văzut la televizor că poţi să paralizezi de la vaccin. Unii zic că poţi să faci şi SIDA!“, e de părere eleva Alina Bianca Beica. „Eu ştiu c-au fost fete care au murit după ce-au făcut vaccinul. Mi-e frică să-l fac! Şi părinţilor mei la fel!“, spune şi Andrada Eugenia Barinton.
Părinţii fetiţelor din clasa a lV-a B, de la Şcoala Generală din Călan, s-au înghesuit, ieri, la şedinţă. Hotărârea majorităţii era deja luată: din 14 fete, doar una era hotărâtă să-şi facă vaccinul şi avea şi acceptul părinţilor. Pledoaria medicului şcolar a fost în zadar. „Părinţii mai bine informaţi sunt de acord cu vaccinul. Eu, dacă aş avea o fată, i-aş administra acest vaccin pentru că mi se pare un pas mare făcut de medicină în lupta cu cancerul“, a explicat medicul Rodica Mihăiţă.
După şedinţă s-au şi înregistrat şase refuzuri scrise. Ceilalţi părinţi au spus că se mai gândesc până mâine, când e termenul-limită. „Vaccinul e atât de controversat, încât am un motiv serios să nu fiu de acord cu vaccinarea fiicei mele. Am impresia că e un experiment care se face la noi şi nu vreau ca fata mea să fie cobai!“, s-a arătat indignată Rodica Lăzureanu. (Ciprian Iancu, a contribuit Raluca Curteanu)
INFORMĂRI CU ÎNTÅRZIERE. Şcoala Nr. 50 din Bucureşti este una dintre puţinele în care s-au făcut deja şedinţele cu părinţii Foto: Vlad Stănescu
CU REPETIŢIE Isteria vaccinării era previzibilă
Doctorii susţin că „isteria“ legată de introducerea vaccinurilor care protejează de virusurile responsabile de apariţia cancerului de col era previzibilă. „Şi atunci când a fost introdus vaccinul contra rubeolei, rujeolei şi oreionului au fost reacţii critice. Se credea că acesta are legătură cu apariţia autismului la copii, ceea ce a dus la o scădere dramatică a numărului celor vaccinaţi. Acum, acest vaccin se face în masă“, povesteşte profesorul Doina Pleşca, pediatru la Spitalul de Copii „Victor Gomoiu“, din Bucureşti. „Dacă vor apărea reacţii adverse la copii, acestea vor fi similare oricărui alt vaccin: roşeaţă, durere, umflături, dar nu trebuie să ratăm şansa de a-i imuniza“, este de părere medicul. Programe naţionale de vaccinare au fost lansate recent în Marea Britanie, Scoţia şi Irlanda, unde vârsta minimă a fetelor incluse în program este de 12 ani. De la lansarea programului, în urmă cu două luni, în Scoţia au fost raportate 344 de cazuri de reacţii adverse, în special erupţii, inflamaţii, ameţeli, dureri de cap, febră şi stări de vomă. În SUA, vaccinul a fost aprobat în 2006 şi a fost introdus treptat în mai multe state, însă vaccinarea este opţională. Ambele companii care produc vaccinul au fost acuzate că fac un lobby foarte agresiv pentru produsele lor, care sunt, de altfel, şi foarte scumpe.
RECOMANDĂRI Imunizare şi pentru băieţi şi femei
Vaccinurile contra cancerului de col uterin nu se recomandă doar fetiţelor, ci şi femeilor care nu au contractat virusul. În plus, se pare că Gardasil este eficient şi la băieţi. La ei, virusul se manifestă la nivelul pielii, sub forma unor negi, însă nu dă cancer. Ideal este ca vaccinul să se facă în copilărie, înainte de începerea vieţii sexuale, dar el se poate administra şi la maturitate. „Orice persoană care doreşte să-şi facă vaccinul trebuie să beneficieze înainte de două analize specifice care arată dacă virusul a pătruns sau nu în organism. Vaccinul se poate face doar preventiv, nu şi pentru a vindeca boala“, a explicat ginecologul Vasile Horhoianu de la Spitalul Universitar din Bucureşti.