Virgil Pop, candidatul PNL în Colegiul nr. 8 din Cluj, pentru Camera Deputaţilor, a fost arestat ieri pentru 29 de zile, după ce în cursul zilei de luni a fost reţinut de DNA pentru trafic de influenţă.
La intrarea în sala de judecată, Virgil Pop a declarat că totul i se trage de la declaraţiile şi acuzaţiile aduse împotriva unor lideri politici. „Nu vreau să zic deocamdată mai multe, dar ceea ce mi se întâmplă are la bază aceste acuzaţii făcute de mine în ultimele zilei“, afirmă candidatul PNL. Fonduri SAPARD obţinute prin intervenţii politice
În schimb, probele adunate de DNA arată că Virgil Pop a primit 80.000 de euro pentru a înlesni obţinerea unor contracte de execuţie la Electrica SA şi Electrica - Transilvania Nord. Astfel, procurorii susţin că Pop i-a promis lui Petru Chiş, patronul SC Anpero SRL, din Oradea, că îi va obţine contracte la cele două societăţi de stat, prin prietenii pe care îi are, dar şi datorită relaţiei speciale pe care o are cu fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Marius Nicoară, actual candidat la Senat din partea PNL.
„Când eram preşedinte la consiliul judeţean veneau la mine o mulţime de persoane să îi ajut cu diferite probleme. Dacă un telefon dat ca ajutor înseamnă trafic de influenţă, nu ştiu ce să mai zic. Eu nici nu am bănuit că Virgil Pop să facă aşa ceva şi de aceea am încredere că, în justiţie, adevărul va ieşi la lumină“, susţine Marius Nicoară, preşedintele PNL Cluj. Potrivit anchetatorilor, Virgil Pop ar fi primit de la Petru Chiş suma de 130.000 de lei, „acoperită“ printr-un contract de prestări servicii la Autostrada Transilvania. După o lună, consilierul liberal a primit 30.000 de euro pentru alte servicii.
În afara contractelor cu Electrica, Pop i-a promis lui Chiş că îi va obţine o suplimentare a contractelor încheiate cu societatea Tetarom SA, care administrează parcurile industriale din oraş şi care se află în subordinea CJ Cluj.
În martie 2008, consilierul PNL i-a promis lui Chiş că îi va facilita şi aprobarea primei rate de finanţare la un împrumut SAPARD, în valoare de 254.898 euro.
Anchetatorii spun că, în schimbul acestui favor, Virgil Pop i-a cerut lui Petru Chiş jumătate din acţiunile societăţii Skiland SRL, prin care s-a obţinut finanţarea SAPARD.