INVENŢIE. Un român, student doctorand în SUA, a creat un soft care poate determina pe baza imaginilor video sexul unei persoane, înălţimea, greutatea sau dimensiunea taliei.
Românul Alexandru Bălan şi profesorul american Michael Black au inventat un soft care, pentru prima dată în istorie, poate estima forma corpului uman cu acurateţe, pe baza unor imagini video obişnuite şi fără a fi nevoie ca subiectul să se dezbrace. Noua invenţie poate fi folosită de criminalişti, dar are aplicaţii în modă, medicină, cinematografie şi jocuri video. Potrivit lui Alexandru Bălan, „calculatorul poate ghici forma corpului şi implicit dimensiunile“.
Atribute ale corpului uman, direct din imagini
Doctorandul povesteşte că cercetarea a început în urmă cu doi ani şi a pornit de la o problemă din domeniul criminalistic. „De multe ori, camerele de supraveghere captează imagini cu rezoluţie foarte mică, ceea ce face dificilă recunoaşterea suspecţilor. La solicitarea departamentelor de poliţie din statele Rhode Island şi Virginia, am implementat împreună cu un grup de studenţi o colecţie de programe de calculator care să determine direct din imagini anumite atribute ale corpului uman, cum ar fi înălţimea sau greutatea suspecţilor“.
Modele 3D de la 2.400 de persoane
Pentru a funcţiona, specialiştii au creat un model tridimensional generic al formei umane, folosind ca exemple modele 3D de la aproximativ 2.400 de persoane, captate în costum de baie.
„Acestea ne-au permis să extragem informaţii despre felul în care variază forma corpului de la om la om, precum şi despre cum se modifică silueta unui individ în mişcare. Odată înarmat cu această bază de date, calculatorul procesează imaginile în diferite posturi ale unei persoane, pentru a-i prezice într-un mod inteligent forma corpului. Calculatorul ia în considerare felul în care hainele devin mai strâmte sau mai largi în diferite părţi ale corpului în timpul mişcării. Faptul că subiectul se mişcă face ca fiecare postură să constrângă în feluri diferite adevărata formă de sub haine“.
Poate prezice riscul anumitor boli
Alexandru Bălan susţine că, odată estimată forma 3D, calculatorul poate determina automat dacă subiectul este un bărbat sau o femeie sau poate calcula înălţimea, greutatea sau dimensiunea taliei. Practic, softul are aplicaţii în criminologie, pentru analizarea imaginilor provenite de la camerele de supraveghere, în comerţul vestimentar on-line, pentru ca internauţii să-şi poată alege mărimea şi modelul potrivit de haine. De asemenea, programul se dovedeşte util pentru „croitorie individuală la distanţă, bazată pe măsurători făcute, ce utilizează modelul 3D“ şi în industria filmului, la realizarea efectelor speciale.
În plus, în industria jocurilor pe computer, utilizatorul poate deveni personaj, iar în medicină softul poate prezice riscul anumitor boli, în funcţie de dimensiunile corpului.
Contactat de criminalişti
Alexandru Bălan spune că, uneori, el şi echipa cu care lucrează sunt contactaţi de criminalişti, pentru analizarea secvenţelor video cu infracţiuni neelucidate surprinse de camerele de supraveghere.
Deşi este departe de casă şi revine în ţară doar o dată pe an pentru a-şi vizita familia şi prietenii, românul are satisfacţia „de a-mi pune imaginaţia la încercare, de a găsi atât întrebări, cât şi răspunsuri, de a crea ceva care într-o zi ar putea face parte din cotidian“, conchide el.
PASIUNE
„Mă interesează detectarea fiinţelor umane în secvenţe video“
> După ce a absolvit „Colegiul Naţional de Informatică «Tudor Vianu»“, din Bucureşti, în 1999, Alexandru Bălan a primit o bursă de studii la „Colegiul Lafayette“, din Pennsylvania. În anul 2003 a absolvit ca şef de promoţie.
> În prezent, este student doctorand la Universitatea Brown, din statul Rhode Island, SUA. „În general, domeniul meu de studiu - computer vision - urmăreşte dotarea calculatorului cu abilitatea de a vedea şi înţelege conţinutul unor imagini. În particular, mă interesează detectarea fiinţelor umane în secvenţe video şi extragerea de informaţii cu privire la caracteristicile corpului şi mişcării lor“.
> Românul susţine că acest proiect va deveni parte din teza lui de doctorat, „Estimarea detaliată a formei şi posturii umane din imagini“. De asemenea, el a înregistrat câteva brevete de invenţii pe baza acestor tehnologii.