Studiourile de film americane îşi vor diminua consumul de energie şi costurile de producţie.
Reprezentanţii industriei cinematografice americane vor să scape de ima ginea de mare poluator pe care o are acest domeniu de activitate şi să reducă volumul deşeurilor, al energiei utilizate şi co sturile de producţie impresionante, relatează Reuters.
Hollywoodul a recurs de multe ori la vedetele sale pentru a contribui la protejarea mediului înconjurător. Staruri precum Leonardo Di Caprio şi Robert Redford sunt renumiţi militanţi ecologişti şi, alături de filmul „An Inconvenient Truth“, ce are drept temă centrală campania ecologistă desfăşurată de fostul vicepreşedinte ame rican Al Gore, au dus la creşterea gradului de conştientizare a acestei probleme.
Pentru a-şi „înverzi“ activitatea, multe studiouri au înfiinţat departamente speciale însărcinate cu reducerea cantităţii de deşeuri, unele dintre acestea chiar stimuându-şi angajaţii să cumpere autoturisme propulsate de motoare electrice. Principala provocare la adresa companiilor cinematografice este însă diminuarea exceselor generate de producţiile de amploare, precum consumul ridicat de combustibil şi energie electrică şi cantităţile mari de alimente consumate.
Eforturi pentru reciclare
„Gândiţi-vă doar la cât combustibil utilizăm. Generatoare, filmări noaptea, camioane, macarale, angajaţi, echipamente specifice, echipe de filmare care se deplasează cu avionul, elicoptere“, a declarat producătorul de film Judith Jones.
Începând cu anul 2007, marile studiouri şi-au unit eforturile pentru reciclarea şi reutilizarea a 20.862 de tone de deşeuri. Ofi cialii atrag însă atenţia că este greu de implementat o strategie co mună de reducere a poluării, de oarece industria cinematografică este destul de fragmentată. „Există multe componente în activitatea de producţie şi multe alte părţi care se mişcă simultan, ceea ce prezintă o provocare pen tru standardizarea practicilor eco logiste“, a declarat Melissa Patack, reprezentant al Asociaţiei Cineaştilor din America.