Obama, sărbătorit pe toate continentele

Obama, sărbătorit pe toate continentele

Oameni de pe toate continentele au sărbătorit victoria lui Barack Obama pe străzi, în baruri şi la petreceri organizate special, transformând alegerile prezidenţiale din SUA într-un eveniment global.

GERMANIA. Mii de persoane, inclusiv politicieni, au sărbătorit alegerea lui Obama la petreceri sau chiar pe străzile Berlinului, după ce au urmărit rezultatele pe cele câteva ecrane gigant instalate prin oraş. Nu au lipsit veşmintele hawaiene, dar nici floricelele de porumb şi sandviciul cu hotdog. Cu câteva luni în urmă, discursul ţinut de Obama lângă Poarta Brandenburg reuşise să adune la un loc peste 200.000 de persoane.

FRANŢA. Expaţi americani şi foarte mulţi francezi au făcut o noapte albă în cafenelele pariziene, în aşteptarea rezultatului dorit, care a venit pe la orele dimineţii. Francezii, ţintele ironiilor americane în timpul administraţiei Bush, nu şi-au ascuns niciun moment sprijinul pentru senatorul democrat.

BELGIA. Mii de persoane, oficiali europeni, funcţionari ai Comisiei UE, studenţi şi expaţi americani au participat la petrecerile separate, organizate de Camera Americană de Comerţ şi de Partidul Socialist European, potrivit EUObserver.

Ne puteți urmări și pe Google News

KENYA. La Nairobi şi în diverse alte regiuni ale ţării în care s-a născut tatăl noului preşedinte american, kenyenii au salutat victoria lui Obama ca pe o victorie personală. Rudele lui Obama au ieşit pe străzi în sătucul Kogelo, iar preşedintele kenyan a decretat sărbătoare naţională, catalogând rezultatul alegerilor drept o „reuşită istorică“.

JAPONIA. Orăşelul nipon Obama a sărbătorit aşa cum a promis victoria favoritului în alegeri. Câteva sute de persoane au izbucnit în urale după ce au urmărit cu sufletul la gură rezultatele venite din SUA.

INDONEZIA. Indonezienii au salutat la rândul lor victoria lui Obama, iar o petrecere specială a avut loc chiar la şcoala la care noul preşedinte american a învăţat, unde copiii au luat lecţii de engleză: „Obama wins!“ (Obama câştigă!). Fanii lui Obama au avertizat însă că petrecerile nu au luat sfârşit.

VEZI ŞI: Rocada de la Casa Albă nu ne schimbă relaţia cu SUA

Felicitări condiţionate de la lideri din toată lumea

Orele care-au schimbat istoria

Chicago a ieşit în stradă

Obama, visul american

Moştenitorul lui Kennedy şi Lincoln

EDITORIALUL EVZ: Obama în România