"Proprietate a unui magnat de origine maghiară, micuţa echipă românească a vampirizat-o pe marea Steaua Bucureşti, implicată în scandaluri de corupţie". Astfel încep jurnaliştii de la cotidianul elveţian Le Temps materialul care prezintă povestea echipei din Transilvania, publicat chiar în ziua în care clubul român joacă împotriva echipei franceze Bordeaux.
Pasiunea nebună este una dintre caracteristicile clubului fondat în anul 1907, de către lucrătorii în transportul feroviar.
Doar pe locul al cincilea în campionatul actual, la şapte puncte de liderul Dinamo, CFR Cluj a obţinut, în Liga Campionilor, patru puncte în trei întâlniri. Asta înaintea întâlnirii din această seară, în compania celor de la Bordeaux.
"Cum a reuşit Clujul, un oraş obscur din centrul României, cu 300.000 de locuitori, din Transilvania a lui Dracula, să primescă statutul de aristocrat la bursa fotbaului?", se întreabă jurnaliştii elveţieni.
Răspunsul poate fi găsit în anul 2002, atunci când omul de afaceri Arpad Paszkany a hotărât să investească într-o echipă care "vegeta" în diviziile inferioare. Motivul deciziei sale a fost, după cum mărturisea chiar el în cadrul unei conferinţe de presă, dorinţa de a pune capăt hegemoniei echipelor de fotbal bucureştene.
Adversarul principal a devenit, evident, Steaua, se notează în publicaţia franceză. Şi cum în război toate mijloacele sunt permise, a început competiţia acerbă dintre cele două cluburi.
"Becali, în verva sa xenofobică, vorbeşte despre CFR Cluj ca fiind "echipa de unguri". Finanţatorul a întărit echipa cu ajutorul a câţiva sud-americani şi l-a cumpărat cu două milioane pe cel mai bun atacant portughez- Antonio Semedo".
Jurnaliştii elveţieni amintesc şi deznodământul campionatului 2006-2007, atunci când titlul s-a decis în ultimul meci. Scandalul "Valiza" a zguduit clubul din Ghencea. De partea cealaltă, CFR Cluj şi-a adjudecat Cupa şi şi-a asigurat dreptul de juca în Liga Campionilor.
Pe scurt - un stadion nou cu 25.000 de locuri şi o echipă multiculturală , formată din câtiva români, şase portughezi, doi brazilieni, cinci argentinieni, trei ivorieni, dar niciun ungur, conchid cei de la Le Temps.
Citiţi şi: