Amănunte picante din viaţa lui Carol al II-lea sunt dezvăluite într-o carte de istorie scrisă de un american.
Un adevărat deliciu pentru iubitorii de istorie neconvenţională este oferit de Editura Humanitas, prin publicarea lucrării „Regele playboy. Carol al II-lea al României“, a istoricului american Paul D. Quinlan. Cartea a mai apărut la Humanitas, în 2001, dar acum avem de-a face cu o ediţie mult îmbogăţită şi actualizată, care se bucură în plus de o bogată secţiune de planşe pe care sunt reproduse fotografii de epocă. Traducerea din engleză îi aparţine Monei Antohi.
Carol al II-lea este descris, în prefaţa autorului american, drept „una dintre cele mai controversate şi bine-cunoscute figuri ale perioadei interbelice“. Quinlan simte imediat nevoia să atragă atenţia cititorului occidental: „În ce priveşte femeile, Carol nu a avut egal, bucurându-se de dubioasa reputaţie de a fi, după câte se pare, singurul rege din istorie care a renunţat de două ori la tron pentru femeile pe care le-a iubit!“. Un bărbat complex Celebra legătură cu „diva“ Elena Lupescu, extrem de mediatizată, împreună cu care Carol a constituit un cuplu în acelaşi timp hulit şi fascinant, este extrapolată de autor: „Ani de zile, scandaloasa lui legătură cu Elena Lupescu a făcut deliciul milioanelor de cititori ai presei de senzaţie din întreaga lume occidentală, alimentând tot mai mult frustrarea şi mânia a milioane de români săraci şi asupriţi, până când Carol şi anturajul său au fost siliţi să fugă ca să scape cu viaţă“!
Un bun cunoscător al subiectului, profesorul Quinlan şi-a propus, prin această carte, tocmai un demers opus celui senzaţionalist şi vulgarizator: să demonstreze că Regele Carol „era un om foarte complex, nu doar un playboy vulgar, şi Domnia Lui a avut deopotrivă o latură pozitivă şi una negativă“.
Biografia este structurată ca o poveste, povestea unei vieţi princiare şi regale, şi este împărţită în opt capitole, cu titluri sugestive: „Familia“, „Primii ani“, „Şi apoi a fost Zizi“, „Totul pentru Duduia“, „Fiul risipitor se întoarce“, „Drumul se strică“, „Dictatura regală“, „Din nou în exil“.
INTERES 25 de ani de muncă Paul D. Quinlan, profesor de istorie la Providence College, a mai scris şi alte cărţi despre România, cum ar fi „Clash over Romania“. Autorul mărturiseşte că, deşi primele cercetări legate de „Regele Playboy“ le-a făcut la începutul anilor ’80, majoritatea documentelor i-au devenit disponibile după căderea regimului Ceauşescu (prima ediţie a cărţii a apărut în 1995). Volumul se bucură de superbe fotografii, cu Carol al II-lea, Mihai, Elena Lupescu, Zizi Lambrino, Regina Maria şi fiicele ei, Gheorghe Tătărescu, unele provenind din colecţii aflate în arhive străine.