Cand mi-e dor de Romania … (republicat)

Cand mi-e dor de Romania … (republicat)

Cristi Vaduva este un tanar de 23 de ani, care momentan locuieste in Statele Unite ale Americii.

Cristi Vaduva

"In 2006 am venit aproape 4 luni in SUA prin programul . M-am intors in Romania sa-mi termin studiile superioare, dar prin iulie 2007 am revenit in SUA, cu cativa dolari in portofel, cu prietena (ca tot romancele noastre’s mai bune) si cu multe planuri, unele indeplinite, unele sunt inca pe lista de asteptare. (...) A fost deajuns sa ies pana in Italia, c-am si prins gustul strainatatii. Si cum sunt curios si ma plictises repede, am vizitat Italia, Ungaria, Monaco, Monte Carlo, Franta, Cehia, Austria si SUA", declara Vaduva pe blogul sau personal.

Acest articol a fost publicat pentru prima data pe 13 noiembrie 2007, insa vreau sa-l readuc in atentie. Ma apuca cateodata dorul de casa, de familie, de prieteni si de micutul meu orasel. Oare ce-mi mai fac prietenii, ce se mai intampla prin oras, cum ar fi fost viata mea daca n-as fi plecat?

Ne puteți urmări și pe Google News

Si, usor usor, ma las purtat de valul melancoliei si parca uneori imi pare rau ca am plecat… hai sa vad ce mai e prin tara, deschid un site de stiri si ma apuc sa citesc: stiri externe, romanii din Italia, subiecte care de care mai senzationale - un roman a scuipat seminte intr-un metrou din Roma, gata, stire de ultima ora in Italia, toate ziarele scriu despre lipsa de respect a romanilor.

Intr-adevar, un roman a avut ceva probleme cu o italianca (inca nu se stie clar daca el a uciso), dar deja e condamnat, ce sa se mai pronunte justitia? Decizia e deja luata. Cati italieni sunt criminali nu prea mai conteaza, nu conteaza nici romanii cinstiti, care muncesc din greu, departe de familie, pentru cativa euro.

Aceeasi situatie si prin alte tari europene, romanii si-au castigat o imagine greu de schimbat.

Continui cu stiri interne. Politica. Basescu vs. Tariceanu, euroalegeri (care trafican de influenta sa fie avansat?), discutii si negocieri penibile pe marginea votului uninominal, fiecare trage de ciolan, PD, PNL, PSD, UDMR, PRM nume diferite, membri diferiti, insa acelasi scop, aceeasi mentalitate (”Aceeasi Marie, cu alta palarie”).

Degeaba sunt filmati luand bani, tuica sau carnati ca spaga, cu masini de lux primite cadou de la diversi prieteni afaceristi care intamplator tocmai au incheiat contracte cu statul, vile care de care mai aratoase, construite cu banii stransi la saltea din decentul salar de demnitar. Deschid alt site, stiri sportive: Dinamo, Steaua, Rapid, injuraturi pe stadioane, batai intre jandarmi si fani, se cer demisii de la antrenor pentru un rezultat slab, arbitrii au gresit, meci aranjat. Cititorii au posibilitatea de a comenta stirile: cuvinte triviale, se vorbeste de UE, dar se incepe cu M, se fac trimiteri catre mame sau rude decedate, etc.

Ma enervez, inchid site-urile de stiri, si ma apuc sa vorbesc pe messenger cu prieteni si colegi de facultate: majoritatea sunt in cautarea unui loc de munca, unii dintre ei au fost mai norocosi, au inceput deja serviciul, pot numara pe degetele de la o mana cati dintre ei castiga un salariu decent. Majoritatea au studiat 16 ani de zile, iar acum sunt vanzatori, agenti imobiliari, agenti de asigurari, barmani, etc … Asadar stau si ma gandesc: oare sa-mi fie dor de Romania?