Proces de răsunet în Republica Moldova. Evghenia Guțul a obținut deja o amânare

Proces de răsunet în Republica Moldova. Evghenia Guțul a obținut deja o amânareEvghenia Guțul și Vladimir Putin/Sursa foto: EVZ

Un proces de mare interes la nivelul opiniei publice, în Republica Moldova, este cel care o vizează pe Evghenia Guțul, bașcana din Găgăuzia. Prima ședință, ce a avut loc, marți, 30 aprilie, a avut parte de o amânare pentru 27 mai. Și asta pentru că reprezentanții apărării au cerut ca actele să fie traduse în limba rusă.

Procesul cu pricina este pe rol la Judecătoria Chișinău, sectorul Buiucani. Iar inculpata a spus că nu își recunoaște vreo vină. Ea a fost susținută, de câțiva susținători, care au ajuns la judecătoria respectivă pentru a o susține pe Evghenia Guțul.

O primă amânare la un proces de mare interes în Republica Moldova

Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată pentru examinare în fond, cauza penală de învinuire a Evgheniei Guțul și a unei secretare din cadrul Oficiului Central al fostului Partid Politic „Șor”, fiindu-le incriminată săvârșirea a două capete de acuzare de acceptarea cu bună ştiinţă a finanţării concurentului electoral din partea unui grup criminal organizat, în formă prelungită, în calitate de complice.

În luna mai a anului trecut, Evghenia Guțul, candidata Partidului Șor, a câștigat alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei.

La 19 iulie 2023, guvernatoarea a depus jurământul, în cadrul unei ședințe festive a Adunării Populare a Găgăuziei.

La evenimentul nu a participat vreun reprezentant al autorităților centrale. Guvernul a anunțat că are „alte acțiuni, mai prioritare”. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a explicat de ce nu a participat la ceremonia de învestire a bașcanei Găgăuziei, conform unimedia.info.

Așadar, conform probatoriului Procuraturii Anticorupţie elaborat împreună cu Centrul Naţional Anticorupţie şi Serviciul de Informaţie şi Securitate, s-a constatat că, în perioada 2019-2022, Evghenia Guţul, activând în calitate de secretară în cadrul Departamentului de Monitorizare, Planificare şi Control al fostului Partid Politic "Şor" (declarat neconstituţional şi radiat din Registrul de stat al persoanelor juridice în ianuarie 2024), a fost implicată activ în activitatea de introducere sistematică a mijloacelor financiare necontabilizate în Republica Moldova, din partea unui grup criminal organizat, majoritar din Federaţia Rusă, prin efectuarea curselor aeriene şi terestre (tur-retur timp de 24 ore).