Liberalii deschid uşa pentru PDL

Liberalii deschid uşa pentru PDL

Liderii PNL dau semnale de reconciliere cu democrat-liberalii şi se arată dispuşi să negocieze cu ei formarea viitorului guvern.

Liberalii îşi regândesc poziţia faţă de PDL în contextul în care preşedintele Traian Băsescu a dat semnale că renunţă la teoria unui guvern minoritar PDL, iar sondajele de opinie arată că niciun partid nu ar obţine suficiente voturi pentru a guverna singur.  Semnalele transmise de PNL nu au primit încă un răspuns oficial de la PDL.

După un an şi jumătate de supravieţuire la putere cu sprijinul PSD, liderii PNL nu exclud colaborarea cu social-democraţii, dar transmit mesaje de reconciliere cu PDL. Liberalii îşi regândesc poziţia faţă de PDL în contextul în care preşedintele Traian Băsescu a dat semnale că renunţă la teoria unui guvern minoritar PDL, iar sondajele de opinie arată că niciun partid nu ar obţine suficiente voturi pentru a guverna singur. Un prim semnal priviind credibilitatea acestui scenariu va fi dat de decizia preşedintelui Băsescu în legă tură cu majorarea salariilor professorilor, faţă de care Tăriceanu se opune.

Un prim pas în acest sens a fost făcut de vicepreşedintele Crin Antonescu. Cu toate că până acum Antonescu afirmase în permanenţă că este adeptul unei colaborări cu PSD pentru formarea viitorului guvern, mai nou a început să curteze PDL. Într-un interviu dat agenţiei Mediafax, el şi-a exprimat regretul că Alianţa D.A. nu a rezistat şi a afirmat că i-ar plăcea mai mult ca PNL să guverneze împreună cu PDL, după alegerile parlamentare. Antonescu a adăugat că, în ciuda acestei compatibilităţi, o alianţă PNL-PSD este mai probabilă. Spre deosebire de vremurile în care Antonescu nu rata ocazia de a ataca liderii PDL, de această dată el a criticat un singur democratliberal: Theodor Stolojan. Despre acesta, Antonescu a afirmat că este „un pretext, aproape o marionetă în această campanie electorală“ şi că nu crede că va fi desemnat premier.   Olteanu interoghează PSD Pe de altă parte, Bogdan Olteanu, un apropiat al lui Tăriceanu a afirmat ieri că liberalii nu exclud niciun partid pentru o eventuală alianţă la guvernare. În plus, acesta chiar dacă a fost unul dintre cei mai activi negociatori cu PSD, a criticat programul de guvernare propus de social-democraţi şi a subliniat incompatibilităţile cu programul PNL. Semnalele transmise de PNL nu au primit încă un răspuns oficial de la PDL.

STRATEGIE Calcule electorale şi postelectorale Prin declaraţiile prietenoase faţă de PDL, liderii liberali caută să lovească doi iepuri dintr-o lovitură. Pe de o parte, în perioada alegerilor, lansează pe piaţă un mesaj agreabil pentru propriul electorat, care în permanenţă s-a pronunţat majoritar pentru o guvernare cu PDL. Pe de altă parte, sondajele interne ale PNL arată că, în ultima perioadă, PDL ar fi suferit o scădere de la 36% la 30%, dar electoratul respectiv nu s-a orientat, încă, spre o altă formaţiune politică. Nu în ultimul rând, prin această atitudine, PNL lasă o portiţă de negociere cu PDL, pentru situaţia în care nu ar reuşi să facă o majoritate cu PSD.

Ne puteți urmări și pe Google News