Radar cu laser, în premieră la Arad

Radar cu laser, în premieră la Arad

Şoferii care trec pe DN7 nu mai au scăpare în faţa radarului.

în judeţul Arad, poliţiştii au început să folosească unul dintre cele mai performante radare din România, care este de ultimă generaţie.  Acesta funcţionează cu raze laser, poate scana şi în zonele lăsate descoperite de radarele clasice, iar aparatele anti-radar nu mai au niciun efect.

Unul dintre cele mai performante radare din Europa se află în lucru la Arad. Are două camere video care surprind nu doar viteza, ci fac fotografii clare cu depăşiri pe linia continuă, neacordarea priorităţii sau alte abateri în trafic.

„Radarul face 500 de scanări pe secundă în câmp larg şi are o rezoluţie foarte bună, fiind omologat şi certificat”, a explicat comisar şef Adrian Lile, şeful Poliţiei Rutiere Arad. Specialiştii spun că radarul de la Arad este unic în ţară, fiind cel mai modern. Face fotografii în continuu, chiar şi în coloană şi surprinde maşinile de pe ambele sensuri de mers. în plus, funcţionează în zonele descoperite de actualele radare, cum ar fi curbele sau pantele, aşa că şansele contravenienţilor de a scăpa nepedepsiţi rămân minime. Aparatul a fost adus din Olanda. “E un emiţător de raze laser şi are două camere care fac poze pentru fiecare sens de mers, indiferent de mers. Se vede numărul maşinii. Aparatul este o premieră în România, nu mai e nimeni care să ofere aşa ceva, e de mare precizie şi funcţionează la nişte parametri foarte înalţi”, a precizat unul dintre cei care au adus radarul la Arad.

Sistemele anti-radar devin ineficiente

Şoferii care speră să scape de radar cu ajutorul aparatelor anti-radar, se înşeală, cel puţin în faţa aparatului de la Arad. Chiar dacă este detectat, radarul înregistrează rapid viteza maşinii respective, înainte de frânare, astfel încât detectorul e de prisos. „Vrem să implementăm această tehnică de detecţie radar, în special pe DN7, care este un drum cu incidenţe deosebite în ceea ce priveşte accidentele de circulaţie şi victimizarea. Este o aparatură de ultimă generaţie care sperăm că îşi va aduce aportul la reducerea semnificativă a evenimentelor rutiere. (...) Acest radar este foarte performant în sensul că poate să deceleze sensurile de mers, decelează autovehiculele care se deplasează în sensuri opuse. Scanează cu unde laser, într-un câmp larg, nu punctual cum sunt celelalte şi sistemele anti-radar sunt ineficiente în faţa acestei aparaturi. Nu dorim să găsim mai mulţi contravenienţi, ci să menţinem o viteză normală şi legală de deplasare“, spune comisar şef Adrian Lile, şeful Poliţiei Rutiere Arad.

Potrivit celor care au asistat la testele radarului, acesta poate face fotografii atât pe zi, cât şi pe timp de noapte sau timp nefavorabil, pentru că este dotat cu bliţ special în infraroşu care se declanşează automat dacă de lumina de afară nu e suficientă, astfel încât şi fotografiile făcute noaptea ies clare. în Arad vor funcţiona două astfel de radare de ultimă generaţie.

Ne puteți urmări și pe Google News