Ce se va întâmpla mai departe? În cel mai rău caz, vor falimenta bănci şi firme, iar populaţia va sărăci. În cel mai bun caz, situaţia va rămâne stabilă, spun specialiştii. În această perioadă tulbure, ne întrebăm ce e indicat şi ce nu să facem cu banii sau dacă este un moment potrivit să luăm un credit de la bancă. Răspunsul este că puteţi cumpăra sau vinde euro, în funcţie de planurile financiare pe care le aveţi, însă evitaţi să contractaţi credite de refinanţare, consideră specialiştii din mai multe domenii, contactaţi de EVZ.
În ultima săptămână, dobânzile practicate de bănci au crescut, iar cei care încheie contracte de creditare în această perioadă vor plăti mai mult pentru împrumuturi. Cauzele creşterii dobânzilor sunt criza financiară externă, deprecierea leului şi noile norme de creditare impuse de BNR. Dobânzile pentru creditele în lei au explodat de la 16%-17%, săptămâna trecută, la peste 20% în prezent. Un credit de refinanţ are luat acum ar fi dezavantajos deoarece ar avea dobânzi mai mari decât împrumutul iniţial, explică Raluca Avarvari, consultant de credite la Urgent Credit. Speculaţiile sunt riscante
Ca să evitaţi riscul valutar, luaţi credite în moneda în care primiţi salariul, spune dealerul unei bănci. El consideră că dacă aveţi nevoie de euro pe termen scurt, de exemplu pentru a vă plăti chiria, este cazul să cumpăraţi suma necesară deoarece deprecierea leului nu se va opri aici. În schimb, cei care au sume mari în euro, le pot vinde în această perioadă şi pot cumpăra din nou euro peste câteva luni, când leul îşi va reveni. Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a ales să-şi ferească banii de criză cumpărând titluri de stat.
Laurian Lungu, de la Grupul de Economie Aplicată, spune că investiţiile pe timp de criză sunt riscante: pot aduce câştiguri mari, dar şi pierderi usturătoare. El are încredere în obligaţiunile guvernamentale şi în aur. (A contribuit Vlad Odobescu)
SCENARIU BUN
Moneda naţională se va deprecia mai lent Analistul economic Daniel Dăianu consideră că „nu există un scenariu optimist“: „Va fi ca anul acesta sau mai rău“. Totuşi, dincolo de şocul resimţit în urma crizei externe şi a creşterii preţurilor, cea mai bună estimare este o creştere economică de 4-5% anul viitor, „însă mă îndoiesc că va fi posibilă“, spune analistul. În cel mai bun caz, turbulenţele de pe pieţele externe se vor calma într-un termen de circa două luni, timp în care se va finaliza şirul de falimente şi preluări bancare, consideră un dealer de la o bancă. Instituţiile financiare vor începe să raporteze profit, la fel ca şi marile companii. El spune că, în aceste condiţii, leul are toate şansele să revină la un curs de 3,6 lei în primăvara anului viitor.
Consultantul de credite Raluca Avarvari estimează că leul va continua să se deprecieze până la un curs de 4,5 lei pentru un euro, însă ceva mai lent decât dacă problemele financiare s-ar adânci. Potrivit cursului valutar anunţat ieri de BNR, leul s-a întărit cu 1,33 bani, prima dată în ultimele două săptămâni. Astfel, un euro a ajuns să valoreze 3,9277 lei, faţă de cursul anunţat luni de 3,9410 lei. Patriciu aşteaptă relaxarea creditării Specialistul în credite estimează că, într-un context economic pozitiv, nici dobânzile nu vor creşte mai mult decât nivelul la care au ajuns în acest moment.
Dinu Patriciu, preşedintele Rompetrol, se aşteaptă ca guvernul şi Banca Naţională să adopte soluţii urgente pentru ieşirea din criză. „Măsurile pe care ar trebui să le ia guvernul ar trebui să stimuleze dezvoltarea infrastructurii, foarte rapid, prin modificarea Legii exproprierii şi simplificarea barierelor administrative care stau în calea investiţiilor de capital.
BNR va trebui să relaxeze toate condiţiile de creditare şi să injecteze bani în economie“, a declarat miliardarul, citat de Mediafax. El este de părere că România ar trebui să stabilizeze moneda naţională prin adoptarea consiliului monetar, aşa cum face Bulgaria.
SCENARIU RĂU
Dobânzile uriaşe vor scădea nivelul de trai O populaţie sărăcită care o duce din ce în ce mai rău, bănci româneşti în faliment, credite foarte scumpe, care vor târî în colaps un mare număr de companii. Aşa arată previziunile cele mai sumbre creionate de specialiştii consultaţi de EVZ.
Criza ar putea lua o amploare mai mare la noi dacă ar cădea băncile-mamă din afară, care ar duce instituţiile financiare româneşti dependente de ele în lipsă de lichidităţi, este de părere dealerul unei bănci. El spune că, în acest caz, ratingul de ţară al României ar scădea, iar dobânzile ar putea sălta până la 25-30%. În consecinţă, românii nu-şi vor mai putea achita creditele contractate în mare parte în euro şi nivelul de trai va scădea. Recesiunea bate la uşă
În plus, tot mai multe firme vor fi nevoite să-şi închidă porţile. Riscăm să intrăm în recesiune economică, iar leul va continua să se deprecieze până la un curs de 5-6 lei pentru un euro, spun ei. Neiuid Abedini, patronul unei case de schimb valutar, consideră că „cel mai rău ar fi ca salariile să rămână la fel şi toate să se scumpească. Asta s-ar putea întâmpla. Ar suferi şi cei care au luat credite“.
El ne-a spus că, în acest moment, „piaţa e blocată“: nimeni nu se avântă nici să cumpere şi nici să vândă euro. Îngropaţi în datorii externe „BNR nu poate să ţină cursul de una singură. Are nevoie de susţinerea politicii bugetare şi de stabilitate politică“, spune Daniel Dăianu. El afirmă că majorările salariale ale bugetarilor, peste care se adaugă influenţa negativă a crizei financiare internaţionale vor mări datoria publică externă a României. În loc să facă investiţii, banii publici vor merge pentru plata dobânzilor la datoria publică. Şi omul de afaceri Dinu Patriciu critică decizia parlamentarilor de majorare a salariilor fără creşterea productivităţii. „Nu pot fi de acord cu astfel de măsuri populiste“, spune el.
REACŢII „Oricum ar evolua pieţele financiare internaţionale, euro va creşte în continuare, poate nu la fel de mult. Însă nu se va opri la un curs de 4 lei pentru un euro.“, Raluca Avarvari, consultant de credite la Urgent Credit „Să nu ne mai luptăm cu inflaţia, ci cu spectrul recesiunii. BNR tratează economia României de guturai, când ea are ciumă, care ar trebui să se termine.“ ,Dinu Patriciu, om de afaceri „E greu de spus în ce direcţie o să se ducă leul în perioada următoare. Evoluţia cursului depinde de factorii externi, de percepţia de risc, de eventualele măsuri pe care le ia BNR.“ , Dealerul unei bănci comerciale „Până nu intervine Banca Naţională a României, e jale. Mai rău de atât nu se poate. Singura salvare ar fi BNR-ul.“ ,Neiuid Abedini, patronul unei case de schimb valutar din Bucureşti „Deputaţii se joacă cu economia României. Ar trebui să bage capul în apă rece şi să-şi bage minţile în cap. Economia nu aşteaptă să vină alegerile.“ ,Daniel Dăianu, analist economic