Călin Popescu-Tăriceanu, "calul" din politica românească

Călin Popescu-Tăriceanu, "calul" din politica românească

S-a născut la 14 ianuarie 1952, în Bucureşti. Este căsătorit şi are doi copii. A absolvit Institutul de Construcţii din Bucureşti, actuala Universitate Tehnică de Construcţii, şi are un masterat în matematică şi informatică.

Între 1996 şi 1997 a fost Ministrul Industriei şi Comerţului în Cabinetul lui Victor Ciorbea. În perioada 2000-2004, a ocupat postul de vicepreşedinte al grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal şi cel de vicepreşedinte al Comisie pentru Buget, Finanţe şi Asigurări în Camera Deputaţilor.

În alegerile din 2004, Tariceanu a fost propus pentru funcţia de premier al României într-un eventual guvern format de Alianţa D.A.. După câştigarea alegerilor prezidenţiale de către Traian Băsescu, a fost desemnat prim-ministru pentru obţinerea majorităţii în Parlament.

Cabinetul Tariceanu a anunţat că intenţioneaza să-şi dea demisia pe 7 iulie 2005, pentru a se organiza alegeri anticipate. Hotărârea a fost cauzata de respingerea de catre Curtea Constitutionala a unui pachet de legi pentru reforma justitiei. În urma întâlnirii cu comisarii europeni la Bruxelles, premierul Tariceanu si-a reconsiderat decizia, renuntând la demisie.

Pe parcursul mandatului sau, Tariceanu a fost ţinta numeroaselor critici din partea opoziţiei şi nu numai.

Din 2005, premierul s-a aflat într-un permanent conflict cu preşedintele, ambele părţi alimentând "războiul dintre Palate" cu acuze.

Cel mai recent scandal a fost cel din Justiţie. După demisia contestatului Tudor Chiuariu din funcţia de ministru, Călin Popescu-Tăriceanu a nominalizat-o pe Norica Nicolai pentru acest post. Decizia premierului a declanşat un lung şir de discuţii şi negocieri, culminând cu refuzul repetat al şefului statului de a-şi da avizul.

Curtea Constituţională a hotarât ca, în cazul în care preşedintele refuză un candidat la postul de ministru, premierul trebuie să propună pe altcineva.

Soluţia liberalilor pentru încetarea conflictului a fost propunerea lui Teodor Meleşcanu, ministru al Apărării şi interimar la Justiţie, în această funcţie, şi preluarea portofoliului Apărării de către Radu Stroe.

Tăriceanu s-a anunţat recent drept viitorul premier al României în cazul în care liberalii vor câştiga alegerile.

OPINIA SPECIALIŞTILOR

"Scepticii care, în perioada de opoziţie, îi aplicaseră eticheta de inconsistent au descoperit cu surprindere, la putere, un supravieţuitor. Dincolo de calităţi şi defecte, imaginea sa înregistrează ca atribut fundamental rezistenţa. Perseverent, imperturbabil, intepenit" - Bogdan Teodorescu (politolog)

"Obiectiv vorbind, este prim-ministrul cu cele mai bune rezultate, aş spune că nu a ştiut să-şi gereze succesul. Ezitant, politicos, distant, tenace" - Mircea Kivu (sociolog)

"Elegant, formal, narcisic, fără stralucire intelectuală. Uneori, la fel de elegant este însă şi nărăvaş, fără să poată convinge, precum o păpuşă frumoasă.  Cal" - Bogdan Lucaciu (psiholog)

Voi cum l-aţi caracteriza pe Călin Popescu-Tăriceanu?

Vedeţi şi:

DEZBATERE EVZ: Portretul politicianului român Traian Băsescu George Becali Vasile Blaga Cristian Diaconescu Mircea Geoană Cozmin Guşă Adrian Năstase Norica Nicolai Victor Ponta Theodor Stolojan Lavinia Şandru Elena Udrea Corneliu Vadim Tudor Marian Vanghelie

Ne puteți urmări și pe Google News