MATEI UDREA: Cine ne salvează de statul român

MATEI UDREA: Cine ne salvează de statul român

"Ce paradox! Statul român este silit de o autoritate străină - în cazul de faţă, UE - să-şi protejeze propriii cetăţeni!"

Cine ne salvează de statul român În ultimii ani, comunitatea motocicliştilor din România - şi nu numai - a făcut eforturi pentru ca autorităţile să astupe găurile legislative care permit folosirea scuterelor „la liber“, fără carnet de conducere. Toate demersurile s-au lovit de un autism total din partea aparatului de stat. De la prim-ministru până la parlamentar, nimeni n-a catadicsit să iasă din starea de imobilism caracteristică statului român încă de la înfiinţarea sa. Indiferenţă şi mai accentuată de „profilul“ modifică rilor propuse: în favoarea populaţiei, fără implicaţii financiare sau propagandistice pentru cei care le-ar fi iniţiat.

În absenţa unor norme care să-i oblige pe posesorii de scutere la îndeplinirea câtorva condiţii minime (măcar 16 ani, efectuarea unor cursuri teoretice şi practice, trecerea unui examen), scuteriştii - adesea copii neajunşi nici măcar la vârsta buletinului - şi-au continuat cursa nebunească spre moarte. Fără cunoştinţe minime, fără protecţie şi, adesea, fără minte, scuteriştii au ajuns spaima şoselelor atât pentru şoferi, cât şi pentru „fraţii mai mari“ motociclişti. Toate statisticile arată că peste 50 la sută dintre accidentele în care sunt implicate vehicule pe două roţi se produc din vina posesorilor de scutere. Insuficient pentru ca guvernanţii să mişte un deget.

Dacă indiferenţa statului român faţă de realităţile cu care se confruntă cetăţenii săi este deja binecunoscută, tot ca de obicei salvarea se iveşte de pe alte meleaguri. Conform unor directive adoptate de Uniunea Europeană, ţările membre ale acestui organism vor fi obligate, cel târziu în 2012, să introducă restricţii în privinţa folosirii motocicletelor de mică putere şi a scuterelor. Reglementările UE prevăd că posesorii de scutere vor trebui să aibă 16 ani împliniţi, să dea un examen teoretic şi unul practic şi să obţină un permis de conducere.

S-a ajuns astfel, din nou, la un paradox care spune multe despre ţara în care trăim. Insensibile la argumentele logice şi de bun-simţ care le-au fost aduse până acum, Guvernul şi Parlamentul României vor fi silite de o autoritate străină să adopte legi în direcţia protejării propriilor cetăţeni!

Ne puteți urmări și pe Google News