Uninominalul, pe linia de plutire, dar fără garanţii

Uninominalul, pe linia de plutire, dar fără garanţii

Calendarul electoral nu a fost suspendat, dar legalitatea delimitării colegiilor se va stabili cu două săptămâni înainte de alegeri.

Alegerile pe baza votului uninominal au trecut ieri un prim hop în justiţie, după ce judecătorii Curţii de Apel au decis să nu suspende efectele hotărârii de guvern privind delimitarea colegiilor uninominale, pe perioada cât instanţa are de analizat legalitatea acestui act normativ. Uninominalul rămâne însă sub semnul întrebării cel puţin până pe 11 noiembrie, când judecătorii ar urma să decidă dacă actuala delimitare a colegiilor decisă de guvern este sau nu legală.

După ce a pus la îndoială legalitatea hotărârii, atât miercuri în parlament, cât şi ulterior, într-un interviu la TVR 1, preşedintele Traian Băsescu a cerut ieri guvernului să nu meargă la risc, ci să adopte imediat o nouă hotărâre fără vulnerabilităţi. Premierul Călin Popescu-Tăriceanu susţine însă că decizia luată la Curtea de Apel ar confirma, implicit, legalitatea controversatei hotărâri de guvern şi acuză „intenţia «coaliţiei ruşinii» dintre PDL şi PRM de a amâna alegerile“. Băsescu cere o nouă hotărâre „acum“ La scurt timp după ce Curtea de Apel a respins cererea PRM de suspendare a punerii în practică a hotărârii, vicepreşedintele PRM, Lucian Bolcaş, a anunţat că forma- ţiunea va face recurs. În acelaşi timp, preşedintele Băsescu a cerut guvernului la postul public de radio să oprească procesul din justiţie, înlocuind „acum“ hotărârea de guvern cu alta care să respecte legea.

Potrivit şefului statului, altfel „intrăm într-o perioadă de confuzie“, cauzată de faptul că decizia tranşantă ar urma să fie luată abia pe 11 noiembrie, „în plină campanie“. „De ce Dumnezeu nu corectează imediat ce trebuie corectat ca să lase hotărârea aceasta care este în instanţă fără obiect? Vom sta până pe 11 noiembrie să ne întrebăm dacă este legală sau nu“, a adăugat Băsescu.

Soluţia pe care preşedintele a avansat-o ca fiind „corectă acum, pentru a stopa această cavalcadă a confuziilor“, ar fi forţarea guvernului să iasă imediat cu planul B pe care a anunţat că îl are în sertar. „Guvernul, care a spus că e pregătit - practic recunoaşte că are ceva slăbiciuni hotărârea -, ar trebui să dea actul normativ acum ca să încheie orice subiect“, a spus Băsescu. Cu o seară înainte, la TVR, pre- şedintele acuza executivul că, „deliberat“, „recurge la un tertip“ cu această hotărâre care „nu respectă legea, ceea ce o face vulnerabilă“.

„Nu vor (alegerile - n.r.) nici la termen, nici uninominal“, a susţinut el. În plus, Băsescu l-a scos responsabil inclusiv pe Cătălin Predoiu, „plus juriştii de pe la Palatul Victoria“ şi i-a sugerat lui Tăriceanu, ca probă de bună- credinţă, în cazul în care instanţa nu-i dă dreptate, „să îi ceară ministrului justiţiei să demisioneze“. „Trebuie oprit jocul minciunii. (...) Eu vă asigur că dacă avizul pe care eu l-am primit de la juriştii de la Cotroceni este greşit, eu îi dau afară“, a garantat preşedintele. Tăriceanu dă vina pe „coaliţia ruşinii“ PRM-PDL

Pus în şah, premierul Tăriceanu nu a dat însă niciun semn că ar lua în calcul soluţia de la Cotroceni. Dimpotrivă, a interpretat că decizia judecătorilor „confirmă că legalitatea hotărâririi de guvern era una clară“. În dreptul responsabililor pentru o eventuală amânare a alegerilor şi a uninominalului, Tăriceanu a trecut „coaliţia ruşinii“ dintre PRM şi PDL.

„Simt că ar fi afectaţi la viitoarele alegeri“, a adăugat prtemierul. Potrivit lui Tăriceanu, guvernul era pregătit pentru o eventuală decizie nefavorabilă din partea judecătorilor. Miniştrii „au fost ţinuţi în aşteptare“ pentru a se reuni în şedinţă extraordinară, la 15 minute de la anunţarea hotărârii instanţei. „Eram pregătiţi pentru această chestiune şi ştiam ce trebuia făcut. Legea poate fi modificată cu aprobarea parlamentului, deci dădeam ordonanţă de urgenţă şi o modificam cu aprobarea parlamentului“, a spus Tăriceanu, fără a da însă detalii.

REACŢII

Decizia Curţii, pretext de atacuri politice Liderii principalelor partide s-au declarat mulţumiţi de decizia Curţii de Apel. Atât preşedintele PSD, Mircea Geoană, cât şi cel al PDL, Emil Boc, „au salutat“ hotă- rârea judecătorilor de respingere a solicitării PRM. „E o veste foarte bună pentru că ne putem cu toţii concentra pe 30 noiembrie, data alegerilor, şi pe derularea, în premieră pentru România, a unui sistem de vot uninominal“, a spus Geoană.

Acesta a acuzat PDL că ar fi sprijinit „discret, dar energic“ poziţia PRM. În replică, Boc i-a acuzat pe social-democraţi de complicitate cu premierul Tăriceanu în redactarea unei hotărâri „cu mari vicii de legalitate“. Boc i-a cerut premierului să adopte corecturile necesare astfel încât să lase fără obiect contestaţia depusă de PRM. (Andi Manciu)

„ATITUDINE INACCEPTABILĂ“

Băsescu şi Tăriceanu, în vizorul CSM Poziţiile adoptate de preşedintele Traian Băsescu şi de premierul Călin Popescu-Tăriceanu, cu o zi înainte ca magistraţii să se pronunţ e în cazul uninominalului, au fost aspru criticate, ieri, de preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lidia Bărbulescu.

„Atitudinea manifestată de preşedintele României (...) este inacceptabilă. Exprimarea neechivocă că hotărârea guvernului cuprinde elemente de ilegalitate reprezintă o gravă atingere adusă autorităţii judecătoreşti şi principiilor constituţionale“, a spus Bărbulescu. Ea l-a criticat şi pe premierul Tăriceanu, cerându-i să spună în ce constau presiunile la care s-a referit, în legătură cu dosarul aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti: „Atitudinea primului-ministru reprezintă ea însăşi o presiune asupra independenţei justiţiei“.

Ne puteți urmări și pe Google News