Tăriceanu a adunat cu dreapta şi a cheltuit cu stânga

Tăriceanu a adunat cu dreapta şi a cheltuit cu stânga

Premierul a prezentat ieri bilanţul guvernării cu PSD, lăudându-se cu mărirea pensiilor. După ce marţi seara, strâns cu uşa moţiunilor de Mircea Geoană şi Viorel Hrebenciuc, premierul Tăriceanu a majorat pensiile şi salariile profesorilor, ieri a prezentat un bilanţ triumfalist al realizărilor cabinetului pe care-l conduce. Creşterea pensiilor şi a salariilor figura la loc de cinste printre victoriile guvernului Tăriceanu.

PSD şi-a luat tainul din voturile pensionarilor

Ultima rundă, din lunga serie de negocieri cu PSD, a avut loc marţi seară la Palatul Victoria. După ce moţiunile simple ale PSD au fost aprobate de Cameră şi Senat, Tăriceanu i-a invitat urgent pe liderii PSD pentru a cădea la pace. Principala solicitare a PSD a fost devansarea majorării pensiilor la 1 octombrie în loc de 1 noiembrie. Majorarea punctului de pensie de de la 581,3 lei la 697,5 lei, operată de guvern, a nemulţumit PSD. Social democraţii voiau să participe la împărţirea beneficiilor electorale ale acestei măsuri şi au ameninţat cu moţiunea de cenzură.

Tăriceanu s-a conformat prompt, dând curs solicitării PSD. În afară de satisfacerea acestei doleanţe, premierul a promis fonduri pentru primarii PSD. În discuţii s-a mai convenit ca bugetul pe 2009 să fie tot rezultatul negocierilor dintre PNL şi PSD. Ulterior, şeful executivului a încercat să salveze aparenţele şi a susţinut că majorarea mai rapidă a pensiilor, de care vor beneficia şi pensionarii din agricultură, ar fi fost deja convenită de el în urma unei discuţii pe care avut-o „zilele trecute“ cu miniştrii muncii şi finanţ elor.

AUTOEVALUARE

„Am îndeplinit 95% dintre angajamentele asumate“ Creşterea economică, majorarea pensiilor şi a salariilor sunt principalele motive de laudă a guvernului Tăriceanu. „Am îndeplinit 95% dintre obiectivele asumate prin programul de guvernare“, a subliniat, ieri, premierul Călin Popescu-Tăriceanu.

„Am reuşit, pentru prima dată după Revoluţie, să aducem pensiile la un nivel decent, le-am dublat, iar de la 1 octombrie, guvernul va susţine o nouă majorare a pensiilor, astfel încât punctul de pensie va ajunge la nivelul pe care ni l-am fixat. Am mărit salariul minim brut şi pe cel mediu brut. Am majorat, de asemenea, pensiile agricultorilor“, şi-a rezumat primul-ministru realizările. Analiştii îl contrazic

El a evitat să precizeze nerealizările cabinetului, însă analiştii nu se dau înapoi să le enumere. „Creşterea economică de 9% de care vorbeşte premierul ascunde vulnerabilităţi, pentru că nu s-a încercat o reformă structurală“, susţine Liviu Voinea, şeful Grupului de Economie Aplicată. Acesta trece la capitolul nerealiză ri Fondul Proprietatea, care nu este încă listat, dar şi politica energetică slabă. „Consumatorul nu a fost protejat pe deplin“, a mai spus Voinea. Cel mai mare eşec este însă dezvoltarea infrastructurii.

Marile realizări din infrastructură sunt la stradiul de proiect, iar singurele obiective îndeplinite au fost cumpărarea unor vagoane de tren şi de metrou, se arată în raport. „Au fost miniştri ai transporturilor care au susţinut că România nu are nevoie de autostrăzi, dar noi, împreună cu ministrul transporturilor, am accelerat programul de construcţie de autostră zi“, s-a justificat primulministru. Cheltuieli sociale în dauna infrastructurii

În condiţiile în care România a înregistrat o creştere economică mare, dar investiţiile în infrastructură au lipsit, nu poate exista decât o singură explicaţie: în privinţa veniturilor s-a aplicat o politică de dreapta, iar la cheltuieli, una de stânga, dictată de electorat şi de moţiunile socialdemocraţilor.

„Cea mai importantă realizare a guvernului este că a rezistat doi ani, cu o susţinere de doar 20% în parlament. În aceste condiţii, programul de guvernare a trecut pe locul doi“, ne-a declarat analistul politic Cristian Pârvulescu. Acesta este de părere că singurul merit al executivului a fost introducerea cotei unice de 16%. „Celelalte realizări au fost afişate electoralist, ca răspuns la moţiunile PSD“, a mai spus Pârvulescu. „Bunăstarea“ prezentată ieri de Tăriceanu este susţinută de cele 600.000 de locuri de muncă înfiinţate în aceşti patru ani şi de investiţiile străine majore. La prezentarea raportului de guvernare au participat toţi miniştrii din cabinet.

ULTIMATUM

Profesorii, nemulţumiţi de 9%

Sindicatele din învăţământ sunt nemulţumite de majorarea salariilor profesorilor doar cu 9% şi ameninţă că, la alegerile parlamentare, vor sancţiona prin vot poziţia politicienilor. Federaţia Sindicală „Spiru Haret“ şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ consideră că majorarea salariilor cu 9% este rezultatul unui troc politic între PSD şi PNL şi cer ca lefurile cadrelor didactice să fie mărite cu 50%. La începutul lunii aprilie, senatorii au aprobat un proiect de lege propus de PSD, prin care salariile profesorilor universitari ar fi urmat să se majoreze cu 74%, iar cele ale profesorilor din sistemul preuniversitar - cu 54%. (Eugenia Mihalcea)

COLABORARE STRÂNSĂ Geoană renunţă la opoziţie

Satisfăcut de colaborarea cu guvernul, Mircea Geoană l-a asigurat pe premierul Tăriceanu că PSD nu va mai depune nicio moţiune, fie simplă, fie de cenzură. În consecinţă, PSD nu a sprijinit moţiunea simplă a PDL, dezbătută ieri la Camera Deputaţilor. După victoria majorării pensiilor, preşedintele PSD şi-a asumat meritele. „Prin şantaj politic, PSD şi-a făcut datoria faţă de pensionarii României“, a comentat Geoană. Deşi încântat că guvernul a cedat presiunilor sale, liderul PSD s-a arătat nemulumit că în bilanţul guvernării nu a fost reliefat şi meritul PSD. „Mincinos şi cinic“, „o laudă deşănţată“, a calificat Geoană bilanţul guvernului.

PE DOMENII

Guvernul îşi arogă licenţele 3G

În raportul prezentat de guvern sunt trecute principalele realizări pe fiecare domeniu: Justiţie: deblocarea Agenţiei Naţionale de Integritate şi înfiinţarea Departamentului Naţional Anticorupţie; Educaţie: alocări bugetare mai mari şi refacerea şcolilor şi a grădiniţelor; Social: majorarea câştigului salarial şi creşterea pensiilor; Sănătate: programul naţional de evaluare a stării de sănătate; Lucrări publice: programul de construcţii de locuinţe pentru tineri; Comunicaţii: lansarea serviciilor 3G de către Vodafone şi Orange.

Ne puteți urmări și pe Google News