S-a stins "un uriaş al scenei şi filmului"

S-a stins "un uriaş al scenei şi filmului"

Personalităţi ale vieţii politice şi culturale continuă să transmită condoleanţe familiei actorului Ştefan Iordache, care a încetat din viaţă azi dimineaţă, la un spital din Viena. Cauza este un stop cardio-respirator, pe fondul agravării bolii de care suferea de câtva timp, leucemie. Internat la spitalul Elias în cursul săptămânii trecute pentru efectuarea de investigaţii medicale, conform purtătorului de cuvânt al instituţiei, artistul a fost transferat vineri la o clinică din Viena. Atât Ştefan Iordache, cât şi familia acestuia au cerut medicilor din ţară şi celor din Viena păstrarea confidenţialităţii cu privire la starea sa de sănătate.

Preşedintele a transmis un mesaj de condoleanţe, în care îl numeşte pe actorul Ştefan Iordache "un uriaş al scenei şi filmului", a cărui "inimă a fost teatrul"."Ştefan Iordache a oferit românilor inegalabila sa măiestrie şi devotamentul său pentru arta teatrală. Ne vom aminti mereu de profunzimea şi căldura prezenţei sale, de farmecul şi eleganţa sa, şi mai ales de talentul prin care a dat viaţă atâtor personaje ale dramaturgiei universale."

Ion Caramitru, preşedintele Uniunii Teatrale din România, a declarat, pentru Mediafax că, după moartea lui Ştefan Iordache, România a pierdut unul dintre cei mai mari artişti. "Toţi am sperat ca tratamentul pe care îl făcea să îl pună pe picioare. A fost o lovitură, să primesc vesetea asta, la nici 24 de ore după ce el a fost transferat la un spital din Viena. Am vorbit cu el înainte să plece. Sunt distrus de această veste. Nu îmi vine să cred. Este profund nedrept", a spus Caramitru.

"Este o foarte mare lovitură"

"Sunt foarte întristat, atât pot să vă spun, având în vedere că el a dorit să fie foarte multă discreţie în jurul bolii sale", a spus actorul Victor Rebenciuc.

Regizorul Sergiu Nicolaescu a spus că decesul actorului Ştefan Iordache "este o foarte mare lovitură". "Deşi ştiam de boala sa, a fost o mare lovitură", a spus Nicolaescu. "A fost internat la Spitalul Elias dar, pentru că medicii nu puteau să respecte confidenţialitatea, a fost transferat la un spital din Viena", a adăugat regizorul.

Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii, a a spus că îl consideră pe artist drept unul dintre cei mai mari actori ai scenei româneşti. "Ştefan Iordache a fost un om cu un talent excepţional şi cu o mare putere de expresie". Iorgulescu a mai declarat că acesta va rămâne în memoria oamenilor cu detaşarea, ironia şi subtilitatea prezenţei sale.

Printre cei care şi-au exprimat condoleanţele pentru decesul marelui actor se numără cântăreţul Nelu Ploieşteanu, dar şi Radio România.

Ştefan Iordache s-a născut la Calafat, în 1941. Artistul a primit Premiul de Excelenţă în Cinematografia Românească în 2006, în cadrul celei de-a cincea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Pasionat de muzică, actorul şi-a lansat propriul album, "Magazinul Meu de vise", în 2007. De asemenea, a colaborat cu Gheorghe Dinică şi Nelu Ploieşteanu la albumul "Cântece de petrecere" (2003). În plus, el a mai realizat duete cu Sanda Ladoşi pe albumul cântăreţei, "Nu mă iubi" (1997).

Ultimul său film, "Ticăloşii", a fost lansat în 2007.

Filmografie: 2004, "Faraonul" 1997, "Omul Zilei" 1996, "Eu Adam" 1993, "Cel mai Iubit dintre pământeni" 1993, "Oglinda" 1992, "Hotel de lux" 1991, "Cei care plătesc cu viaţa" 1989, "Noiembrie, ultimul bal" 1988, "Prinţul negru" 1985, "Ciuleandra" 1985, "Glissando", premiul ACIN pentru interpretare masculină 1981, "De ce trag clopotele, Mitică" 1981, "Înghiţitorul de săbii" 1981, "Pruncul, petrolul şi Ardelenii" 1980, "Buncă seara, Irina" 1979, "Bietul Ioanide" 1978, "Avaria" 1972, "Adio, dragă Nela!"

Folclor rusesc cu Ştefan Iordache

 

CITIŢI ŞI: Ştefan Iordache, transferat la un spital din Viena

Ne puteți urmări și pe Google News