Urşii-gunoieri vor fi carne de tun

Urşii-gunoieri vor fi carne de tun

Dezvăluirile din EVZ despre soarta urşilor-gunoieri din Sinaia nu-i lasă indiferenţi pe specialişti, care vorbesc despre "prăpădul" de la fondul de vânătoare Diana, locul unde au ajuns animalele.

Urşii trimişi de la tomberoanele din Sinaia la domeniile de vânătoare particulare din judeţul Argeş ar putea fi „carne de tun“, conform declaraţiei pe care a făcut-o Cristina Lapis, administratorul singurei rezervaţii de urşi din România, „Liberty“ din Zărneşti. Pe de altă parte, Ovidiu Ionescu, director ştiinţific la Institutul de Cercetări şi Amenajă ri Silvice Braşov, profesor la Facultatea de Silvicultură Braşov, spune că urşii-gunoieri sunt în siguranţă pentru că vânătorii nu au niciun interes să împuşte ursoaice cu pui sau urşi de mică dimensiune.

În urmă cu o lună, de la Sinaia au fost capturaţi 11 urşi (trei ursoaice cu câte doi pui şi două exemplare mature, respectiv un mascul şi o femelă) care au fost transportaţi în mare secret pe un domeniu particular de vânătoare. Este vorba despre AV „Diana“, din judeţul Argeş, care îi aparţine omului de afaceri Nicolae Ivănescu, un apropiat al preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, Contantin Nicolescu. Acţiunea de relocare a urşilorproblemă va continua în această săptămână şi în Predeal, unde s-au înregistrat mai multe „întâlniri“ cu urşi care coboară la marginea staţiunii montane. „La «Diana» se întâmplă lucruri grave“

Autorităţile de la Piteşti încă evită să facă declaraţii tranşante. Prefectul Ion Popa (fost membru PNL) şi-a declinat competenţa de control în acest caz. „Nu e treaba noastră, a prefecturii, ce se întâmplă pe un fond privat de vânătoare. Dacă, într-adevăr, urşii au fost aduşi pe un fond de vânătoare pentru a fi vânaţi, şi nu într-o rezervaţie naturală a statului, răspunderea o poartă cei care au iniţiat acest program“, a declarat ieri Ion Popa.

În schimb, Gogu Davidescu, fost şef al Direcţiei Silvice Piteşti în perioada 2005-2007, actualmente consilier judeţean PDL, s-a lansat în critici severe: „La fondul de vânătoare «Diana» ştiu că se întâmplă lucruri grave, şi asta de mult timp. E un adevărat prăpăd pe acolo. Pentru Ivănescu a fost o simplă afacere. A luat 11 urşi gratis şi va primi câteva zeci de mii de euro pentru fiecare trofeu“. Problema cotei de vânătoare

Cristina Lapis ne-a spus că tocmai lipsa de transparenţă a instituţiilor statului a născut suspiciuni şi crede că urşii de la Sinaia sunt victime sigure, din moment ce au fost eliberaţi pe un domeniu de vânătoare. „Fiind obişnuiţi cu omul, vor veni de bunăvoie acolo unde simt miros de om. Vânătorii nu au de ce să depună prea mult efort pentru prinderea lor“, ne-a declarat Cristina Lapis. Aceasta, care este şi preşedinta organizaţiei „Milioane de prieteni“, spune că este suspectă inclusiv această invazie bruscă a urşilor.

„Serios vorbind, în ultimul an zeci de urşi au năvălit în zonele urbane. Aici e vorba şi despre intervenţia omului, există oameni care dau mâncare din pungă ursului şi astfel îl obişnuiesc să vină la şosea, să facă o poză cu el, există şi oameni care cu bună ştiinţă momesc ursul spre oraş“, explică Lapis. Potrivit acesteia, aici intervine chestiunea reducerii cotei de vânătoare, şi de dorinţa vânătorilor de a obţine mai multe trofee de urs. „Cred că se încearcă crearea unui curent general care să ne facă să credem că urşii s-au înmulţit prea mult şi e cazul să intervină vânătorii“, susţine preşedinta organizaţiei pentru protecţia animalelor. Vânătorii nu ucid ursoaice

Ovidiu Ionescu, profesor la Facultatea de Silvicultură din Braşov, director ştiinţific la ICAS Braşov, este convins că vânătorii nu vor împuşca urşii proaspăt aduşi în domeniile de vânătoare PSD. „Noi am dus acolo doar ursoaice cu pui. Acestea nu prezintă interes pentru vânători, de altfel, niciun vânător nu va încerca să împuşte o ursoaică cu pui“, spune Ionescu. În ceea ce priveşte invazia de urşi în ultimii ani, profesorul Ionescu are o altă explicaţie.

„În urmă cu doi ani s-a interzis împuşcarea urşilor pentru că se credea că avem un efectiv foarte mic. Între timp, aceştia s-au înmulţit, se pare că nici acele informaţii nu erau foarte corecte şi iată că ne-am trezit cu o creştere a efectivului. Întrucât există presiuni, urşii mai puţin puternici pleacă din arealul normal de vânătoare şi vin către zonele urbane“, explică Ionescu. (A contribuit Răzvan Bunea)

PROTEST

„Vânătorul-parlamentar“, luat la ţintă de ecologişti

Ministrul mediului, Korodi Attila, şi circa 100 de ecologişti au protestat ieri, în faţa parlamentului, la adresa intenţiei deputaţilor de a modifica Legea vânătorii astfel încât aceasta să permită vânătoarea în parcurile naţionale. Proiectul de lege se află pe agenda comisiilor Camerei Deputaţilor, după ce a trecut cu unanimitate de plenul Senatului în al doilea ciclu legislativ, primul încheindu-se cu refuzul preşedintelui de a-l promulga. Participanţii la protest purtau tricouri pe care erau desenate ţinte şi urme de animale.

Organizatorii au adus o ţintă pe care erau desenat un „parlamentar- vânător“, dar şi un arc cu săgeţi cu care participanţii să tragă în ea. „Este esenţial ca anumite zone să rămână închise complet vânătorii. Sigur, pentru situaţiile excepţionale, din motive de dezechilibru natural sau sanitar-veterinare, omul trebuie să intervină pentru a diminua o populaţie de specie de animal sălbatic“, a declarat ministrul, pentru Medifax precizând că în această categorie intră şi urşii.

Ne puteți urmări și pe Google News