"Mătuşa Tamara", la judecata deputaţilor

"Mătuşa Tamara", la judecata deputaţilor

Două noi dosare privindu-l pe Adrian Năstase şi pentru care procurorii cer începerea urmăririi penale vor intra în analiza deputaţilor.

Este vorba de dosarele cu numele „Mătuşa Tamara“, unde este acuzat de dare de mită, şi „Zambaccian“, unde acuzaţia este de luare de mită şi şantaj.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis ieri să-l audieze pe Năstase pe 8 septembrie şi îşi propune ca până la sfârşitul lunii septembrie să tranşeze, prin votul plenului, începerea sau neînceperea urmăririi penale în cele două dosare de la DNA.

Preşedintele Comisiei juridice, Sergiu Andon (PC), a declarat că, „până la 20 septembrie, cazul ar trebui încheiat, fie că această comisie îşi face treaba în perioada pe care a stabilit-o, fie că ar mai amâna cel mult o săptămână“.

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, la solicitarea deputatului Petre Ungureanu (PDL), a fost desfiinţată subcomisia de raportori, cu motivaţia că votul asupra dosarelor oricum este unul politic, iar studiul şi poziţia fiecă- rui raportor contează foarte puţin în economia votului final.

Potrivit lui Andon, „deosebirea faţă de procedura de acum e că, în loc să fie şapte puncte de vedere - cum erau până acum - vor fi douăzeci şi ceva sau mai puţine“. Până la audierea lui Năstase, deputaţii jurişti vor putea studia individual copiile după materialele din dosare pentru a-şi formula un punct de vedere. Documentele au caracter confidenţial şi sunt distribuite doar pe suport de hârtie.

Adrian Năstase a primit deja un NUP politic de la deputaţi într-un alt dosar în care este cercetat.

URMĂTORUL PE LISTĂ

Dosarul lui Şerban Mihăilescu aşteaptă verdictul senatorilor

Dosarul senatorului PSD Şerban Mihăilescu va fi analizat de Comisia juridică a Senatului începând cu 2 septembrie. Anunţul a fost făcut ieri de Norica Nicolai, preşedintele comisiei. Spre deosebire de Camera Deputaţilor, comisia juridică a adoptat o procedură de lucru mult mai strictă. „Nici un senator nu va citi singur dosarul, ci în prezenţa altor doi colegi“, a precizat Norica Nicolai. Dosarul cuprinde şase volume. Termenul propus pentru un verdict este 20 septembrie.

Preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, a declarat marţi, la Realitatea TV, că s-a uitat, „întâmplător“, peste dosarul lui Mihăilescu, în care acesta este acuzat că a primit mită arme de vânătoare. „Pe parcursul a 700-800 de pagini, nu ştii dacă 7 au fost 8, s-a mai adăugat una, au fost 9, după au fost 5. Armele au fost cumpărate de o asociaţie de vânătoare, dar aia nu ştiu ce a făcut, adică nişte chestii de genul ăsta. Prejudiciu, nu e niciun prejudiciu, că totul s-a plătit, 280 de milioane“, a apreciat Văcăroiu. El a pariat că Şereş şi Păcuraru vor primi NUP de la procurori în dosarele pentru care Senatul a aprobat marţi urmărirea penală.