Zeci de turişti stau la soare înţepeniţi sub un strat gros de nămol, vândut de comercianţii ambulanţi de pe plajă.
„Nămolul e vândut ca fiind de la Techirghiol, dar provine din alte surse, pe care nici nu vreau să le menţionez. Cred că-şi imaginează oricine. Nămolul terapeutic e bine testat şi a apărut în urma unei fermentaţii naturale“, atrage atenţia Florin Dănilă, asistent-şef la baza de tratament balneoterapie „Hora“.
Chiar şi tratamentele făcute ad-hoc la plajă cu nămol original de Techirghiol vă pot lăsa cu afecţ iunea netratată. Pentru a acţiona, nămolul trebuie aplicat la anumite temperaturi şi în anumite condiţii.
„Altfel, substanţele nu vor pătrunde în organism. Se ştie că transpiraţia împiedică asimilarea elementelor benefice“, adaugă Florin Dănilă, care lucrează de ani buni cu nămolul de Techirghiol, ajungând chiar să inventeze un anumit tip de terapie. Fie că e baie, masaj sau împachetare cu nămol, tratamentele se pot face la hotelurile care au bază specială, contra cost sau gratuit, cu bilet de trimitere. Preţurile variază între 13 şi 20 de lei şedinţa. Turiştii pot face terapie şi pe plajă, cu nămol luat de la medic. Însă cei care-şi procură nămol de la vânzătorii ambulanţi pot să-l utilizeze cel mult pentru glume.