Nu săriţi peste masa de dimineaţă, exprimaţi-vă sentimentele şi faceţi din când în când muncă voluntară.
Oboseala poate fi cauzată de alimentaţia deficitară, de proasta calitate a somnului, dar şi de sănătatea psihică, susţin specialiştii citaţi de site-ul WebMD. Aceştia vă oferă câteva recomandări ca să vă simţiţi energizaţi toată ziua: să nu plecaţi la serviciu cu stomacul gol, dar nici să nu aveţi mese prea bogate în timpul zilei, să faceţi sport şi muncă voluntară.
Luaţi micul-dejun chiar dacă nu vă este foame. Studiile au arătat că cei care mănâncă dimineaţa se simt mai bine din punct de vedere psihic şi fizic decât cei care sar peste micul-dejun. Un castron cu cereale şi lapte consumat dimineaţa a fost asociat cu un nivel scăzut al cortisolului, hormonul stresului, indică studii britanice făcute la Universitatea Cardiff.
Mâncaţi la fiecare trei-patru ore. Trei porţii mai mici de mâncare pe zi şi două gustări menţin stabil nivelul de zahăr şi energie pe durata întregii zile, afirmă Roberta Anding, purtător de cuvânt la American Dietetic Association. Porţiile mari necesită un efort prea mare de digestie şi vă pot lăsa fără vlagă. La fiecare masă, aveţi grijă să consumaţi un amestec de carbohidraţi, proteine şi grăsimi sănătoase pe care le găsiţi şi în alimente precum peştele, alunele sau măslinele. Toate acestea vă ajută să vă simţiţi sătui şi să nu mai aveţi nevoie de alimente dulci peste o oră. Consumaţi, de exemplu, iaurt sărac în grăsimi şi fructe amestecat cu câteva linguriţe de cereale integrale.
Spuneţi ce simţiţi. Poate părea matur să vă controlaţi teama, anxietatea şi stresul. Discuţiile cu altă persoană despre emoţiile negative vă pot ajuta să treceţi peste acestea, este de părere Anthony L. Komaroff, profesor de medicină la Harvard Medical School.
Faceţi o faptă bună. Munca voluntară vă poate creşte nivelul de energie pentru că vă face fericiţi, vă oferă satisfacţii, creşte nivelul respectului de sine şi sentimentul de control asupra vieţii, vă menţine sănătoşi şi binedispuş i, arată un studiu publicat în „Journal of Health and Social Behavior“.
Nu uitaţi de sport. Exerciţiile aerobice vă ajută să adormiţi mai uşor, să aveţi un somn profund şi să vă treziţi cât mai puţin în timpul nopţii, afirmă Komaroff. SOMN UŞOR
Nu vă uitaţi la televizor seara
Închide televizorul şi calculatorul după ora 20.00. Lumina emisă de acestea vă poate împiedica să adormiţi devreme deoarece împiedică producerea de melatonină, un hormon secretat seara care transmite creierului că este ora de somn, explică John Herman de la University of Texas Southwestern Medical School, din Dallas. De asemenea, pentru un somn bun, aveţi grijă ca temperatura din dormitor să fie suficient de scăzută încât să aveţi nevoie de o pătură subţire. Acest lucru arată că mediul în care dormiţi este sincronizat cu temperatura corpului vostru, care scade în mod natural noaptea, potrivit National Sleep Foundation.