Cripta a cărei tencuială pictată s-a păstrat de-a lungul timpului este o descoperire arheologică importantă în primul oraş al Daciei Romane.
Cmeră subterană care servea cultului şi în care s-a păstrat tencuiala pictată, llucru unic în Dacia Romană, a fost descoperită de profesorul universitar Ioan Piso, directorul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT).
"Mă voi întoarce acum la Sarmizegetusa şi voi face repede un acoperiş, pentru a proteja pictura de ploaie. Nu ştiu cum va fi apărată de hoţi. Voi cere neîntârziat sprijinul ministerului pentru a se lua măsurile cele mai serioase. Nu putem pierde şi această descoperire", a declarat savantul clujean agenţiei Agerpres.
Istoricul, autor al unor studii şi cercetări de valoare europeană, printre care şi cele privitoare la Sarmizegetusa, a fost demis de la conducerea instituţiei de către MCC, dar a fost repus în funcţie, în 2007, în baza unei sentinţe judecătoreşti, după ce profesorul universitar ceruse ca instanţa să se pronunţe asupra gestului ministerial.
O a doua importantă descoperire din acest an a profesorului Piso este un nou templu palmirean, al treilea de la Sarmizegetusa, dedicat Zeului Soarelui la Palmira (Siria), marele oraş al caravanelor, care făcea parte din Imperiul Roman.
Ioan Piso este profesor la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Între anii 1990 şi 1991 a predat istorie romană la Universitatea din Viena. A fost în trei rânduri director de studii la Sorbona şi face parte din numeroase organizaţii ştiinţifice internaţionale.