Monumentul va fi "descătuşat" în câteva zile. Proiectul echipei Videanu pentru reabilitarea Arcului nu mai este o prioritate pentru actualul edil-şef.
Schelele de pe Arcul de Triumf au început să fie demontate ieri şi vor dispărea „cât mai curând“, după ce au servit drept refugiu pentru un cetăţean aflat în grevă împotriva autorităţilor, şi în scopuri publicitare. Aceasta este promisiunea făcută de Marius Toader, reprezentantul firmei Building Equipment, contractată de Primăria Capitalei pentru a scăpa de fiarele ce au împânzit monumentul mai bine de un an. Toader a precizat că cei patru muncitori lucrează zilnic, de dimineaţă până seara, pentru a termina „în câteva zile“.
Pasat de la un director la altul
Dispariţia schelelor nu schimbă însă mare lucru. Simbolul „Micului Paris“, Arcul de Triumf, este lăsat de autorităţi, în continuare, în seama igrasiei. Cu toate că Primăria Capitalei se lăuda în 2007 că va transforma monumentul într-o atracţie turistică, sub denumirea „Piaţa Arcului de Triumf“, astăzi, schelele care l-au ascuns mai bine de un an, aşteptând o acţiune de reconsolidare, sunt înlăturate, întrucât renovarea nu mai este o prioritate pentru autorităţi. Deşi admit că monumentul are nevoie de reparaţii capitale, reprezentanţii din Primăria Generală pasează responsabilitatea Arcului de Triumf de la o direcţie la alta.
„Intră la proiecte structurale, cu finanţare de la Uniunea Europeană“, aruncă responsabilitatea renovărilor şeful Direcţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic (DMPT) din primărie, Florin Necula. De cealaltă parte, Radu Ancuţa, directorul Departamentului de Integrare Europeană, spune că „domnul Necula trebuie să vină cu un proiect, noi asigurăm doar suportul tehnic“.
Suport pentru reclame
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a decis, la sfârşitul lunii iulie, demontarea schelelor, pentru că, spunea el, „Arcul e curat“, iar protocolul încheiat în decembrie 2007 între firma SC DD General Invest SRL şi fostul primar Adriean Videanu a expirat pe 23 iulie. Tot atunci, Oprescu arăta cu degetul faptul că Arcul de Triumf a servit drept panou publicitar pentru afacerea lui Gabriel „Puiu“ Popoviciu, de la Băneasa Developments, şi pentru compania de electricitate Enel. Şi asta în măsura în care protocolul semnat între Adriean Videanu şi SC DD General Invest SRL prevedea ca, în schimbul schelelor folosite de primărie pentru reparaţiile monumentului, firma să afişeze doar panouri care să promoveze viitoarea imagine a Arcului de Triumf, şi nu propriile reclame.
În pofida scandalului cu panourile publicitare şi a „analizelor petrografice“ la care a făcut referire primarul Oprescu, fără a le arăta vreodată însă, edilul nu a exclus, totuşi, remontarea schelelor în momentul în care va găsi banii necesari pentru reparaţii.
În interior, igrasie Proiectul din 2007 prevedea ca Arcul de Triumf să fie vizitabil, să aibă două pasaje - unul rutier, lung de 1,6 kilometri şi altul pietonal, cu cinci căi de acces către monumentul istoric. Bucureştenilor li se promitea atunci un monument cu totul nou, care ar fi costat municipalitatea peste 41 de milioane de euro. Despre planul lui Videanu îşi aminteşte vag şi viceprimarul Răzvan Murgeanu. „Era vorba să amenajăm în pasaj şi câteva tarabe, de unde lumea să poată cumpăra suveniruri“. La fel de puţin mai ştie şi colegul său, şeful DMPT, Florin Necula, care clasează cazul prin faptul că „bugetul nu a fost votat niciodată de Consiliul General“.
Pentru Murgeanu, Arcul de Triumf „e doar o construcţie din cărămidă, placată să arate frumos, care de mai bine de 72 de ani nu a cunoscut nicio reparaţie serioasă“. El a admis, totodată, că în interiorul monumentului „e igrasie“, iar cu timpul, ploaia, zăpada şi vântul şi-au pus amprenta asupra acestuia.
Curăţenie de zilele Bucureştiului
Florin Necula crede şi el că reparaţiile capitale la Arcul de Triumf sunt necesare. Întrebat dacă are cunoştinţă de vreo expertiză făcută monumentului, Necula a declarat că nu are ce să expertizeze, pentru că „exfolierile faţadei se văd cu ochiul liber“. Cu toate acestea, el s-a rezumat să spună că nu vrea să-şi asume responsabilitatea pentru monument. „Să decidă domnu’ Oprescu dacă vrea reparaţii“. Cât despre proiectul lui Videanu, Necula se arată la fel de indiferent: „Nu pot să-mi asum responsabilitatea unui pasaj rutier, pentru că în zonă este un trafic infernal“.
Pe de altă parte, Necula spune că Arcul intră în categoria proiectelor structurale, cu finanţare de la Uniunea Europeană. „Poate Departamentul de Integrare Europeană care se ocupă de suportul tehnic să ştie mai multe“. Şeful DMPT dezvăluie că municipalitatea se gândeşte să facă o curăţenie generală a monumentului, cu ocazia zilelor Bucureştiului.
INDOLENŢĂ
Primăria, fără plan
Radu Ancuţa, şeful Departamentului de Integrare Europeană din Primăria Capitalei, susţine că departamentul pe care îl conduce nu poate face nimic. „Noi asigurăm suportul tehnic, într-adevăr, însă Direcţia de Monumente şi Patrimoniu Turistic, pe care o conduce domnul Necula, ar trebui să vină cu un proiect“. Ancuţa a adăugat că, din câte cunoaşte, „nu există niciun proiect cu privire la Arc, pentru finanţare europeană“, dar nici nu pune la îndoială cunoştinţele şefului monumentelor din Capitală, Florin Necula, despre procedura care trebuie urmată în Primărie.
DEZERTARE. Edilii îşi iau „jucăriile“ de pe Arcul de Triumf şi bat în retragere în lupta pentru reabilitarea monumentului