EDITORIALUL EVZ: Linşaj în Oltenia. Geoană aprinde torţa

EDITORIALUL EVZ: Linşaj în Oltenia. Geoană aprinde torţa

Mircea Marian:"Geoană i-a sfătuit pe cei din Dăbuleni să-l ia în vârful furcii pe directorul liceului. Un îndemn la linşaj care nu trebuie să fie ignorat".

Preşedintele PSD are o idee despre modul în care odraslele alegătorilor din Dăbuleni pot trece examenul de bacalaureat: ameninţând profesorii cu furca. Zilele trecute, fiind în vizită în fieful său electoral, Mircea Geoană a aflat că niciunul dintre elevii de la liceul din respectiva localitate nu a luat Bac-ul. Imediat, liderul PSD a identificat vinovatul: PDL, care ar fi impus, acum patru ani, un nou director al liceului agricol. După aceea, el le-a oferit oamenilor şi o soluţie: „Eu, dacă aş fi părinte de copil din Dăbuleni şi să fie aşa ceva, eu m-aş duce cu furca în faţa liceului“.

Ştiu că mulţi îşi spun că această afirmaţie nu este decât una dintre idioţeniile pe care Mircea Geoană le produce pe bandă rulantă. Începând cu momentul în care a luat metroul „în sens invers“ şi terminând cu sugestia că România ar fi o „ţară de doi lei“, liderul social-democrat a făcut toate eforturile pentru a confirma eticheta pe care i-a pus-o Ion Iliescu: „cam prostănac“.

Nu cred însă că preşedintele unui partid care la ultimele alegeri a strâns aproape o treime din voturi poate fi iertat pentru acest îndemn la violenţă şi linşaj. Orice părinte nemulţ umit de notele odraslei ar putea înţelege că vinovaţi sunt profesorii, aşa că aceştia trebuie pedepsiţi cu furca. În fond, i-a indicat această soluţie chiar preşedintele PSD, fost ambasador în SUA, fost ministru de externe şi un serios pretendent la postul de prim-ministru.

Sunt unul dintre adepţii teoriei lui Richard Weaver, potrivit căreia „ideile au consecinţe“. Ideile pot determina oamenii să acţioneze - cu furca împotriva directorului liceului din Dăbuleni, de exemplu. Politicienii români s-au obişnuit însă să arunce pe piaţă tot felul de propuneri năstruşnice, doar pentru a fi, un timp, în atenţia presei. Toţi speră că, după o vreme, nimeni nu-şi va mai aminti cuvintele lor. Uitaţi-vă la promisiunile lui Sorin Oprescu: autostradă suspendată, căprioare pe Mall, suprataxe pentru bogaţi şi multe altele. Şi acum, ce vrea acest om să facă? Să bage sub preş toate poveştile nemuritoare pe care ni le-a înşirat în campanie, mizând pe faptul că presa şi publicul au memoria scurtă. Dar el a câştigat notorietate şi poate chiar voturi prin mediatizarea unor astfel de angajamente. Alţi candidaţi, care poate au avut programe mult mai realiste, au fost ignoraţi de opinia publică şi au pierdut. În consecinţă, nu trebuie uitaţi, nici Oprescu şi nici Geoană. Altfel nu vom termina niciodată cu aceste campanii electorale în care avem parte doar de circ.

Preşedintele PSD trebuie sancţionat - de presă, acum, de electorat, la proximele alegeri - dacă dorim să aducem dezbaterile din perioada de campanie într-o zonă de relativă normalitate. Cât de mult a evoluat politica în România dacă, în 1996, liderul PRM Corneliu Vadim Tudor promitea execuţii cu mitraliera pe stadioane, în 2000, Traian Băsescu era cel care spunea că-i va executa cu mâna lui pe miniştrii corupţi, iar acum preşedintele PSD vrea ca directorii de licee, simpatizanţi ai PDL, să fie luaţi în vârful furcii? Un posibil răspuns ar fi că, după 18 ani de la execuţia soţilor Ceauşescu, politicienii nu au schimbat decât arma crimei.

Ne puteți urmări și pe Google News