Preşedintele României i-a chemat din concediu pe magistraţi pentru a le cere să devină mai responsabili. Discuţia a avut loc cu uşile închise.
La o zi după criticile Bruxellesului la adresa justiţiei, preşedintele Traian Băsescu i-a chemat ieri din concediu pe membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru a le cere să-şi asume responsabilitatea derapajelor invocate de Comisia Europeană (CE) în Raportul de monitorizare.
După ce a scos ziariştii din sala de şedinţe, Băsescu le-a sugerat membrilor Consiliului, potrivit unor surse participante la discuţii, să trateze cu maximă seriozitate raportul CE şi să-i sancţioneze rapid pe magistraţii implicaţi în ilegalităţi. Predoiu: „N-au fost reproşuri, ci instrucţiuni“ Primul lucru pe care l-a cerut preşedintele a fost ca şedinţa anunţată din scurt să se desfăşoare fără presă şi „fără transmiterea în afară a discuţiilor“. După un episod similar petrecut la bilanţul CSM la începutul anului, Băsescu i-a invitat pe ziarişti, inclusiv pe cameramanul oficial al preşedinţiei, să părăsească sala, nu înainte ca preşedintele Consiliului, Lidia Bărbulescu, să le mul- ţumească colegilor săi „că şi-au întrerupt concediile“ pentru acestă întâlnire.
În spatele uşilor închise, Băsescu le-a cerut magistraţilor, susţin sursele citate, intransigenţă mai mare cu ilegalităţile din sistem, dar şi să-şi exercite răspunderea mai puternic. Potrivit specialiştilor, acest „sfat“ ar putea avea legătură cu răspunsul evaziv dat de CSM, în urmă cu două luni, Camerei Deputaţilor cu privire la procedura în cazul avizării urmă ririi penale a miniştrilor parlamentari. Totodată, şeful statului le-a repro- şat încă o dată membrilor CSM viteza redusă din instanţe, critică formulată şi în Raportul CE.
Potrivit aceloraşi surse, criticile lui Băsescu nu au fost primite cu reticenţă, inclusiv preşedintele Consiliului, Lidia Bărbulescu, dar şi ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, dându-i dreptate în anumite privinţe şefului statului. „Nu a fost vorba de reproşuri directe, ci de instrucţiuni. A fost o discuţie cât se poate de tehnică“, a comentat Predoiu. Din spusele ministrului, Băsescu le-a recomandat membrilor CSM „să privească în urmă fără mânie şi să observe punctele în care trebuiau luate alte decizii, cum ar fi invalidarea concursului pentru procurori-şefi, politica disciplinară sau inspecţia judiciară“. Un nou mandat pentru şeful DNA Întrebată dacă îl va susţine pe Daniel Morar într-un nou mandat la cârma Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), procurorul general Laura Kovesi a precizat că „nu trebuie confundată o instituţie sau o structură cu o persoană“. Mai mult, în opinia lui Kovesi, stabilitatea instituţională a DNA-ului se referă la modul în care este organizată această instituţie, însă modificarea Legii prin care DNA-ul funcţionează nu intră în atribuţiile procurorului general. COMENTARII EXTERNE Rapoartele, sub lupa presei Presa internaţională a alocat ieri spaţii considerabile rapoartelor de monitorizare a României şi Bulgariei. Associated Press, preluată de massmedia americane şi canadiene, notează că, în pofida rapoartelor negative, Executivul UE a afirmat că decizia de a primi cele două ţări în blocul comunitar în 2007 este validă. Analiştii citaţi de Reuters consideră că Executivul UE încearcă să dea un exemplu pentru a-i linişti pe alegătorii din vechile state membre nemulţumiţi de extindere.
Revista „Time“ scrie că în opinia bulgarilor, România este la fel de coruptă, dar a fost mai isteaţă în a-şi promova reformele şi în escamotarea abuzurilor. La rândul său, postul Radio Free Europe apreciază că subiectul România şi Bulgaria este foarte sensibil pentru Bruxelles pentru că în joc sunt banii contribuabililor europeni.