Malul mării, încins la roşu!

Malul mării, încins la roşu!

Căldura din weekend a adus 200.000 de turişti pe litoral, care s-a umplut în proporţie de 150%.

Prosop lângă prosop şi slip lângă slip: aşa au stat românii care au ales în acest weekend să petreacă pe litoral. Versiunea oficială, extrasă din datele Poliţiei Judeţene Constanţa, arată că în weekend au fost peste 130.000 de turişti, mai mult de 6.000 dintre aceştia fiind cetăţeni străini. Aceste cifre nu-i includ însă pe cei cazaţi la particulari sau în campinguri. În timpul săptămânii, gradul de ocupare din staţiuni este, în medie, de 90%-92%, dar ajunge la 100% la finele săptămânii.

Pe litoral există, în prezent, circa 128.000 de locuri de cazare clasificate de Ministerul Turismului. În realitate, vremea frumoasă şi festivităţile muzicale au atras aproape 200.000 de persoane, care s-au înghesuit la terase, pe plaje şi în apă. Aceasta înseamnă că, raportat la cifra oficială, litoralul s-a umplut în proporţie de 150%! Iar acest lucru s-a văzut peste tot: agitaţia produsă de forfota oamenilor şi mulţimea de maşini încolonate prin staţiuni se apropiau foarte mult, pe alocuri, de Piaţa Unirii la ore de vârf.

Hotelierii spun că staţiunile sunt pline tot timpul în această perioadă a anului, astfel că sfârşitul săptămânii nu face decât să le rotunjească veniturile. „În weekend mai închiriem camerele de rezervă, pe care le ţinem libere, de obicei, pentru cazuri de urgenţă“, explică Nicolae Bucovală, preşedintele Asociaţiei Hotelierilor din Mamaia. Războiul algelor În ciuda preţurilor exorbitante şi a aglomeraţiei, turiştii au parte şi de surprize neplăcute: cea mai mare problemă a weekendului trecut au fost algele, care au acoperit zeci de metri de plajă. Reprezentanţii operatorilor de pe litoral dau din umeri şi denunţă în continuare concesionarea plajelor, făcută de Direcţia Apelor Dobrogea Litoral (DADL). Ei solicită predarea coastei în custodia autorităţilor locale, care se vor pricepe mai bine să se ocupe de întreţinerea acesteia. DADL, care anunţase că nu poate curăţa plaja până când nu pleacă turiştii, a intervenit duminică seară pe toate plajele, din Mamaia până în Vama Veche, adunând peste 70 de tone de alge.

Ne puteți urmări și pe Google News

Războiul dintre operatori şi autorităţi continuă încă de la începutul sezonului şi poate să mai dureze fără un câştigător clar, mai ales că acum nimeni nu are timp de aceste aspecte. „Ne facem griji doar pentru perioada care urmează după 15 septembrie. Atunci vom avea nevoie de promovare din plin“, spune Corina Martin, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului pe Litoral. În luna septembrie, operatorii lansează oferte de cazare speciale, cu preţuri comparabile cu cele de la începutul sezonului - cu până la 50% mai mici decât cele practicate în prezent.

TRANSHUMANŢA DE VARĂ

Nu ne mai ajung plajele din ţară

Toate plajele europene sunt pline în această perioadă, mai ales la sfârşit de săptămână. Dacă în celelalte zile, străinii domină hotelurile, în weekend localnicii ies la distracţie. Aşa se întâmplă, de exemplu, în Portugalia, Spania, Franţa sau Grecia. De altfel, statisticile europene confirmă faptul că turiştii acestor ţări sunt destul de conservatori şi îşi petrec vacanţele în ţară. Tendinţa se înregistrează şi la noi, deşi numărul celor care aleg bronzul pe alte meleaguri creşte cu circa 30% în fiecare an.

Deşi mulţi dintre aceştia sunt gălăgioşi, pretenţioşi şi încalcă regulile cu orice ocazie, ei sunt preferaţi de gazde pentru generozitatea lor. Este exemplul Greciei, care e, de altfel, şi destinaţia numărul unu pentru cei care pleacă în străinătate în concediu. „Românii «bun-platnici» nu se uită la bani atunci când se află în vacanţă, fiind una din puţinele naţii care lasă bacşişuri, în pofida salariilor medii mici din ţara lor“, scrie cotidianul grecesc „Kathimerini“, citat de site-ul balkantravellers.com.