La Nitramonia Făgăraş a explodat ignoranţa

La Nitramonia Făgăraş a explodat ignoranţa

În anul scurs de la închiderea uzinei au avut loc două explozii soldate cu victime, cauzate de oameni care au încercat să fure fier vechi.

În anii ’90 şi după aceea, uzinele de pe vremea lui Ceauşescu (şi cele chiar mai bătrâne decât atât) au fost surse nesecate de fier vechi. Iar după închiderea lor şi rărirea pazei, numai cine n-a vrut n-a furat fier vechi din vechile uzine. Pe platforma industrială Nitramonia din Făgăraş, fenomenul are un caracter aparte. Aici, la poarta fabricii, un kilogram de plumb se vinde cu 10 lei. Tentaţie prea mare. Iar pentru cei nepricepuţi, risc mortal.

Aceasta a fost, de altfel, povestea celor trei muncitori care au vrut să dea lovitura săptămâna trecută. Au venit la fabrică dotaţi cu utilajele necesare: un fel de drujbă pentru tăiat fier şi un generator pe benzină. Destinaţia: Secţia V, dezafectată de aproape 40 de ani. „Fabrica este de prin 1930, iar în acea secţie s-a produs nitroglicerină, pe metodele vechi, până în 1969. Podeaua era acoperită cu plumb, ca să nu facă scânteie. Aia tăiau ei acolo“, spune liderul sindical de pe platforma Nitramonia, Lucian Cupu.

„Trebuie să fii nebun să încerci să furi“

Când secţia a fost dezafectată s-a făcut o spălare, e drept. „Dar nicio spălare nu e sigură 100%. I-am zis asta şi doamnei prefect. În plus, nu am putut să dărâmăm de tot secţia pentru că face parte din planul de apărare naţional. Asta se închide doar cu o decizie CSAT“, continuă Cupu.

Sindicalistul este convins că vina pentru explozie le aparţine exclusiv celor trei muncitori care au intrat pe furiş în secţie. Chiar dacă ştiau zona, nu erau prea pricepuţi. „Nu aveau ce căuta acolo şi erau şi ignoranţi, oameni tineri care n-au făcut nici măcar armata. De ce credeţi că a rămas plumbul acolo 40 de ani şi nu a încercat nimeni să-l fure? Oamenii de aici ştiu că trebuie să fii nebun să încerci să furi de acolo“, explică Lucian Cupu. „Explozia a avut loc sub pământ, într-o cameră de trei pe trei, lumea de afară nici n-a auzit-o. Cel care a scăpat a reuşit, fără să realizeze că avea ochii distruşi, să iasă şi să se târască înspre uzină să ceară ajutor. Abia atunci au aflat cei de pe platformă de incident“, mai spune el.

Lucian Cupu se ocupă şi de partea administrativă a societăţii Nitroporos, cea care reuneşte 5 dintre „puii“ Nitramonia, cumpăraţi de miliardarul Ioan Nicolaie (Interagro). Printre atribuţii se află şi coordonarea pazei. „Acum nu mai facem pază pe perimetru, ci la instalaţii. Societatea noastră ocupă aproximativ 400 de hectare din cele 600 ale întregii platforme“, explică Lucian Cupu.

În urmă cu un an, înainte de privatizare, când societăţile de pe platformă erau, în marea majoritate, în faliment, Cupu avertizase asupra pericolelor reprezentante de hoţii de fier vechi. „Parcă am avut gura aurită, deşi nu-i bine să o am pe aşa ceva. La o lună după ce m-am plâns de lipsa pazei s-a petrecut o explozie din cauza unui hoţ care venise să fure fier vechi“, spune el.

Pro TV, aproape de explozia numărul 3

Joi după-amiază, o echipă Pro TV era să provoce cea de-a treia explozie. „M-au sunat de la Pro TV că vor să vină să facă un reportaj în uzină. Le-am zis să vină, să mă aştepte un pic, că vorbeam cu procurorii, şi ies. Au intrat pe o poartă din spate, dinspre satul Ileni. Poarta e nepăzită, ţine de Uzina de Produse Speciale care e în faliment. Mergeau înspre depozitul de exploziv, să facă filmări. Culmea: cu câteva zile înainte îmi luaseră declaraţie cu privire la pază şi eu tocmai le spusesem că nu sunt probleme de securitate. I-a prins paza, i-a dus la poliţie, au fost reţinuţi. Grav e altceva, nu că încearcă reportaje de-astea senzaţionale: erau într-o zonă de securitate maximă, militarizată, acolo n-ai voie să faci poze sau să filmezi. Acolo nu e voie să vorbeşti la telefonul mobil că e pericol de explozie, iar ei transmiteau. Cât a fost ancheta pe accidentul de săptămâna asta am stat toţi cu telefoanele închise acolo, de la procurori la muncitori. Apoi se îndreptau spre depozitul de explozibil, acela e păzit de soldaţi înarmaţi care stau cu glonţul pe ţeavă. Ignoranţa putea să-i coste scump“, povesteşte Cupu.

Ne puteți urmări și pe Google News