Iliescu, prima victimă a uninominalului

Iliescu, prima victimă a uninominalului

PATRIARHUL ROŞU S-A ALBIT DE FRICĂ. Riscul unui eşec răsunător, dar şi insistenţele doamnei Nina au contribuit la decizia preşedintelui de onoare al PSD de a nu mai candida la parlament.

Dacă s-ar fi votat pe liste de partid, aş fi candidat fără îndoială“ şi-a explicat Ion Iliescu decizia de a nu se mai înscrie în competiţia pentru un fotoliu de parlamentar. Votul uninominal nu-l atrage pe Ion Iliescu. Din contră. L-a determinat să-şi anunţe retragerea. Nostalgic faţă de liste, Iliescu îşi exprimă regretul că votul uninominal nu-i va mai permite să fie o locomotivă pentru PSD.   Şantaj la uninominal?

Mesajul lui Iliescu ar putea fi interpretat şi ca o presiune pentru renunţarea la uninominal. Andrei Alexandru, unul dintre iliescienii fideli şi purtătorul de cuvând al preşedintelui Senatului, Nicolae Văcăroiu, a cerut în nume personal „consultări la Cotroceni pentru renunţarea la uninominal“.

„Există nemulţumiri în toate partidele privind uninominalul însă nimeni un îndrăzneşte să deschidă public acest subiect“, ne-a declarat Alexandru. Pe aceeaşi temă a comentat şi vicepreşedintele PRM Lucian Bolcaş: „Anunţul lui Iliescu este o formă de protest faţă de această aberaţie care o reprezintă votul uninominal“.

Un alt iliescian, senatorul PSD Alexandru Athanasiu, tot ieri, a blamat copios uninominalul: „Votul uninominal este o prostie, este o greşeală imensă“.

Până la revenirea la liste, Iliescu rămâne decis să nu candideze pentru că votul uninominal nu-l atrage. Din contră, are destul de multe riscuri. Este o loterie care nu-i oferă garanţia că va ajunge parlamentar. Teama de înfrângere   Cât nu a fost preşedintele României, Iliescu a fost senator de Bucureşti. Din acest motiv ar fi fost obligat să candideze în Capitală, poate chiar în sectorul 1, în zona Primăverii, unde locuieşte. În acest colegiu îşi pregăteşte deja o candidatură liberalul Crin Antonescu, iar democrat-liberalul Theodor Stolojan plănuia să intre şi el în cursă. Ar fi fost cu certitudine o competiţie strânsă.

O candidatură la Bucureşti ar fi fost riscantă, susţin liderii organizaţiei din Capitală. „Oricum am trasa colegiile, nu există nici măcar unul unde să i se garanteze că va câştiga“, ne-a declarat unul dintre liderii PSD Bucureşti. În plus, organizaţia de Bucureşti, condusă de adversarul său Marian Vanghelie, nici nu l-a invitat să candideze. Şi ar fi fost chiar riscant pentru Iliescu să se lase pe mâna oamenilor lui Vanghelie. O înfrângere în competiţia pentru Senat ar fi fost dezastruoasă pentru imaginea şi poziţia sa.

Sigur, ar fi putut să candideze la Vaslui, la Ialomiţa sau într-un colegiu la Prahova, unde de altfel i s-a şi propus. Pentru Iliescu ar fi fost umilitor să candideze în alt judeţ. „E vorba de mândria lui. Ar fi fost percepută ca o fugă, ca o refugiere într-un judeţ călduţ“, explică unii dintre liderii PSD.   Frica lui Iliescu de uninominal a fost subliniată şi public de unii dintre social-democraţi. „Probabil votul uninominal este mai dificil, pentru anumite generaţii, decât votul pe liste de partid“, a comentat senatorul PSD Vasile Dâncu, fost lider al filialei Cluj.   Mai moale de dragul Ninei

În urmă cu zece zile, într-o şedinţă a Biroului Permanent al PSD, Iliescu a deschis subiectul neimplicării în competiţia pentru parlament. Şi atunci, ca şi acum, el le-a explicat liderilor PSD că votul uninominal este cel care l-a determinat să se gândească să nu mai candideze. Pe lângă acest motiv, el a mai invocat câteva de ordin personal. Printre ele, şi insistenţele doamnei Nina, soţia sa. Iliescu a povestit că aceasta l-a rugat să se menajeze, deoarece la vârsta sa şi cu o stare de sănătate precară ar trebui să-şi reducă implicarea în viaţa politică.   Şi public, preşedintele de onoare al PSD a invocat ca unul dintre motivele retragerii vârsta înaintată. „Nu vreau să mă prindă 80 de ani în niciun parlament“, a spus Iliescu.

PAS ÎNAPOI

Alegeri fără Câmpeanu, Stoica şi Videanu

Şi alţi politicieni cu nume sonore anunţă că vor rămâne pe margine la primele alegeri uninominale. Radu Câmpeanu a declarat ieri, agenţiei Mediafax, că nu crede că va intra în cursa uninominală, preferând să-şi scrie memoriile. „Votul uninominal drept este prostie, semnul unei inculturi grave, şi politice, şi psihologice, prin care se riscă «becalizarea completă» a parlamentului“, susţine Câmpeanu. Decis să rămână în politică, dar în afara parlamentului, s-a declarat şi vicepreşedintele PDL Valeriu Stoica. „Nu voi candida pentru parlament şi nu voi intra în nicio competiţie pentru postul de ministru al justiţiei“, a anunţat Stoica, tentat să se ocupe în perioada următoare, ca şi fostul primar PDL al Capitalei, mai mult de afacerile personale decât de politică. Elena Băsescu, fiica mai mică a preşedintelui, a anunţat şi ea că nu va candida, deoarece aşteaptă să mai câştige experienţă.

EXPLICAŢII

„Dacă se menţineau listele de partid, fără îndoială aş fi candidat

EVZ: Domnule preşedinte, aţi anunţat că nu veţi mai candida pentru parlament. Este definitivă şi irevocabilă decizia dumneavoastră? Ion Iliescu: Sigur că da. Nu vă mai poate face nimic să vă răzgândiţi? Poate dacă veţi fi asaltat cu o serie de propuneri şi de rugăminţi... Văd că a creat foarte multă rumoare această decizie. Vreau să fie foarte clar pentru toată lumea: nu mă retrag din viaţa politică! Nu plec din partid. Viaţa politică nu se rezumă doar la a fi parlamentar. Au fost nişte raţiuni de ordin practic. Viaţa parlamentară este foarte solicitantă şi vreau să-mi gestionez foarte bine timpul care mi-a rămas. În al doilea rând, a existat şi un factor conjunctural: sistemul de vot. Dacă se menţineau listele de partid, fără îndoială aş fi candidat. Cu forţa mea de tracţiune aş fi ajutat întreg partidul. Aşa, în sistemul uninominal, este o luptă individuală, fiecare pe culoarul lui. Nu am nicio motivaţie personală pentru a candida, pentru că mi se îngustează prezenţa la un singur colegiu. Nu am niciun motiv să mă bat pentru un loc pentru mine. Aveam o motivaţie să trag o echipă întreagă. A contat şi evaluarea riscului de a pierde cursa într-un colegiu uninominal? Nu despre asta era vorba. Nu-mi era greu să candidez pe uninominal... Nu m-a interesat. Credeţi că nu găseam un colegiu în care să fiu sigur că voi câştiga...   Poate că în Bucureşti nu se găsea... Se găsea şi în Bucureşti... I-am şi auzit pe unii, chiar obraznici, că mă tem de competiţie, de uninominal. Eu am participat numai la competiţii uninominale, dar circumscripţia era România. Şi acum să mă rezum la un colegiu?  Credeţi că decizia de a nu mai candida va avea drept consecinţă o demobilizare a electoratului PSD?  Nu! Din contră. Demobilizarea electoratului s-ar fi întâmplat dacă candidam într-un colegiu.  Totuşi, electoratul dumneavoastră nu va fi derutat? El va şti că nu mai candidaţi şi va spune: „De ce să mă mai duc la vot, de ce să mai votez PSD-ul, dacă domnu’ Iliescu nu mai candidează?“. Nu va fi aşa pentru că mă voi putea implica mai bine în campania partidului, în sprijinirea candidaţilor PSD. Asta o să le inoculez alegătorilor că, votând candidaţii PSD, votează cu mine.   Poate că electoratul vota candidaţii PSD ştiind că printre ei vă aflaţi şi dumneavoastră şi sunteţi o garanţie... Câţi credeţi că ştiau că eu sunt senator. Şi credeţi că influenţa mea se baza pe funcţii în partid sau în stat? Credeţi că, dacă nu voi mai fi senator, nu mă voi putea ocupa de problemele oamenilor? Aţi spus de liste. Nu v-ar interesa să candidaţi anul viitor pentru Parlamentul European, pentru că acolo se votează încă pe liste de partid?  Nici vorbă. Nu vrea să mă prindă 80 de ani în niciun parlament.

PROBLEME

PSD încearcă să menţină capitalul electoral al lui Iliescu

Decizia lui Ion Iliescu de a nu mai candida a creat o doză de derută în PSD. „Vom avea o problemă de comunicare şi va trebui să insistăm în perioada urmă toare pe mesajul că Iliescu rămâne implicat în PSD“, recunosc unii lideri ai partidului. Temerile lor că PSD s-ar putea confrunta cu un brusc declin electoral au fost atenuate de Ion Iliescu. Acesta le-a promis că se va angaja în campanie şi va merge în judeţe pentru a prezenta candidaţii PSD.   Pentru ca alegătorii să nu perceapă această mutare drept o abandonare a PSD, liderii social-democraţ i s-au grăbit să sublinieze rolul major pe care îl va avea Iliescu în partid. „Îi anunţ pe adversarii noştri politici că nu trebuie să se bucure de această decizie, pentru că Iliescu rămâne el însuşi o instituţie cu o influenţă majoră în luarea deciziilor politice la nivelul conducerii centrale a PSD“, a declarat, pentru Mediafax, Nicolae Văcăroiu.

La rândul său, Mircea Geoană se declară convins că Iliescu a cântărit foarte bine decizia şi a precizat că are încredere în judecata acestuia. „Nu se poate vorbi de o pierdere pentru PSD, pentru că Ion Iliescu rămâne alături de noi. Prin faptul că nu va fi implicat punctual într-o campanie, va putea ajuta mai mult PSD la nivel naţional“, consideră Geoană.

DISCUŢII. Mircea Geoană (dreapta) şi ceilalţi lideri PSD caută o soluţie Văcăroiu îl propune senator de drept

Cei mai tulburaţi s-au dovedit fidelii lui Ion Iliescu. Nicolae Văcăroiu a propus „legiferarea instituţiei senatorului de drept pentru foştii preşedinţi ai României“. Pentru ca Iliescu să nu mai fie obligat să candideze cu emoţii. Alţii şi-au exprimat speranţa că îl vor face să se răzgândească. „Eu sper că vom găsi argumente puternice pentru a-l convinge să revină asupra hotărârii luate“, a comentat Adrian Năstase pe blogul personal. Marian Săniuţă, preşedintele PSD Prahova, s-a declarat surprins, deoarece cu o seară înainte tocmai îl invitase să candideze în organizaţia sa.

REACŢII

Stolojan: „Iliescu nu dispare“

„Nu vă faceţi nicio iluzie că domnul Iliescu dispare din viaţa politică“, a comentat prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan decizia liderului PSD. „Deşi spune că nu frica este motivaţia, de obicei chelu’ îşi pune mâna în cap şi domnul Iliescu a ţinut să ne asigure nu îi este frică de un colegiul uninominal, pentru că, de fapt, îi este frică de acest lucru“, a comentat şi Valeriu Stoica citat de Mediafax. De cealaltă parte a baricadei, preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, consideră că „Iliescu va continua să joace un rol important şi fără a fi în parlament“. „La vârsta lui, alţii îşi cam scriu memoriile. Vremea a cam trecut peste Ion Iliescu“, a comentat senatorul UDMR Fekete Szabo. Senatorul PNL Puiu Haşotti a spus că „este o opţiune care trebuie respectată“, iar C.V. Tudor i-a urat sănătate. (Andi Manciu)

Ne puteți urmări și pe Google News