Cele două instituţii garantează datorii totale care valorează aproape jumătate din piaţa ipotecară americană, estimată la 13.000 de miliarde de dolari.
După ce una dintre cele mai mari instituţii de credite ipotecare din SUA, IndyMac Bancorp, a intrat în faliment, guvernul american a venit cu un plan prin care încearcă să evite prăbuşirea altor două instituţii financiare de acest gen, scrie Reuters. Primele instituţii de creditare care vor fi sprijinite de Trezoreria SUA şi de banca centrală americană - Federal Reserve System (Fed) - sunt Fannie Mae şi Freddie Mac.
Astfel, autorităţile le vor oferi celor două instituţii financiare credite, în cazul în care intră în criză de lichidităţi, sau vor cumpăra active ale acestora pentru a le conferi încredere şi stabilitate. Atât Fannie Mae, cât şi Freddie Mac sunt companii sponsorizate de guvern, deţinute însă de acţionari privaţi. Împreună, cele două bănci garantează jumătate din valoarea creditelor ipotecare acordate în SUA. Fannie şi Freddie deţin sau garantează datorii în valoare totală de 5.200 de miliarde de dolari, scrie AFP. Prăbuşirea lor ar însemna o lovitură extrem de gravă pentru sectorul financiar american, şi aşa şubred. Declin pe Bursă Acţiunile celor două instituţii au scăzut cu peste 40 de procente săptă mâna trecută, din cauza temerilor investitorilor că cele două companii sunt pe punctul de a intra în criză de lichidităţi. Analiştii cred că prăbuşirea uneia dintre cele două bănci ar putea atrage SUA într-o recesiune puternică, cu efecte negative în întreaga lume. „Stabilitatea lor este importantă pentru menţinerea încrederii în sistemul nostru financiar şi în pieţele noastre“, a declarat Henry Paulson, secretarul Trezoreriei SUA. Zilele trecute, IndyMac Bancorp, una dintre cele mai mari instituţii de credit ipotecar din SUA, a intrat în faliment, fiind unul dintre cele mai răsunătoare cazuri din ultimii douăzeci de ani. Autorităţile federale au fost nevoite să constate acest lucru după ce deponenţii au retras o sumă de aproximativ 1,3 miliarde de dolari în 12 zile, lăsând banca în criză de lichidităţi. După ce autorităţile americane au anunţat că intervin pentru salvarea celor doi creditori, acţiunile acestora, listate pe Bursa de la Frankfurt, au crescut cu până la 33%. De asemenea, veştile bune venite dinspre autorităţile SUA au dus la avansul acţiunilor europene. Nici noi nu suntem imuni „Încă se crede la noi, în mod greşit, că am fi protejaţi de criza financiară internaţională. Acum, falimentele din SUA ne afectează doar marginal, pentru că acele bănci nu au interese şi în România. Însă dacă marile bănci europene, care au filiale şi în România, intră în criză de lichidităţi (multe deja au intrat) şi nu mai sunt ajutate de Banca Centrală Europeană - care deocamdată injectează bani în sistem -, atunci vom vedea retrageri masive din România şi implicit o criză a băncilor“, ne-a declarat analistul Liviu Voinea, de la Grupul de Economie Aplicată.
Mai mult, în ultimul raport asupra stabilităţii financiare întocmit de Banca Naţională a României (BNR) se menţionează cu îngrijorare supraexpunerea la credite în valută pe piaţa interbancară. Cu alte cuvinte, băncile se împrumută la alte bănci pentru a putea da credite cât mai multe. Voinea spune că avem astfel de-a face cu un factor declanşator al crizei.
Celălalt factor declanşator potenţial ar putea fi intrarea în incapacitate de plată a populaţiei sau a firmelor. Riscul în această privinţă este în creştere, în special pentru populaţia cu venituri reduse şi pentru firmele din sectoarele supraîndatorate (construcţii, servicii, retail), care sunt şi cele mai dinamice sectoare din economie, a mai spus Voinea. PREVIZIUNI Vin vremuri grele pe pieţele financiare Analiştii străini sunt de părere că vor mai urma falimente de răsunet şi în perioada următoare în sectorul financiar american, după ani în care s-au făcut excese, acordându-se credite oricui cerea, pe baza unor garanţii minimale. „Mai mult de 300 de bănci s-ar putea prăbuşi în următorii trei ani“, a declarat pentru Reuters analistul Gerard Cassidy, de la RBC Capital Markets. Şi Corporaţia Federală pentru Asigurarea Depozitelor Bancare (Federal Deposit Insurance Corporation - FDIC) a pus, începând cu 31 martie anul curent, 90 de instituţii bancare pe lista celor cu „probleme“. 5.000 de miliarde USD sunt datoriile pe care le deţin sau le garantează Fannie Mae şi Freddie Mac