Relaţiile Internaţionale, asaltate de candidaţi

Relaţiile Internaţionale, asaltate de candidaţi

Şi în 2007 tinerii s-au orientat către specializări care să le aducă joburi sigure şi bani mulţi la absolvire. Universităţile au început de ieri înscrierile pentru cele 62.000 de locuri bugetate, scose la concurs de instituţiile de învăţământ de stat. La acestea se adaugă aproximativ 160.000 de locuri cu taxă la universităţile publice, dar şi la instituţiile private. Ca şi în 2007, tinerii din Bucureşti s-au înghesuit la Academia de Studii Economice, mai ales la specializarea Relaţii Internaţionale şi Marketing, dar şi la facultăţile fără examen.

De altfel, pentru a atrage cât mai mulţi studenţi, multe facultăţi au renunţ at la examenul de admitere şi primesc candidaţii numai pe baza mediilor din liceu şi a notelor de la Bacalaureat. Asta, în condiţiile în care numărul total de locuri îi depăşeşte cu mult pe cei 172.750 de candidaţi care au promovat Bacalaureatul.

Peste 5.000 de locuri la ASE

Academia de Studii Economice (ASE) a programat înscrierile pentru admitere în perioada 14-18 iulie, iar între 21 şi 23 iulie se va susţine proba scrisă. Afişarea rezultatelor are loc între 22 şi 24 iulie. La ASE au fost aprobate 2.668 de locuri la învăţă- mântul fără taxă şi 2.675 la forma de învăţământ cu taxă.

Ne puteți urmări și pe Google News

La Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) înscrierile pentru studii universitare de licenţă se termină pe 18 iulie, iar admiterea se va susţine între 19 şi 21 iulie, în funcţie de facultate. SNSPA oferă, în acest an, 551 de locuri la buget şi 660 de locuri cu taxă.

În 2007, concurenţă la Business

În anul 2007, facultăţile care au avut cea mai mare căutare au fost cele economice, Ştiinţele Politice şi Ştiin- ţele Comunicării. Asta, numai dacă ţinem cont că la Facultatea de Marketing din cadrul Academiei de Studii Economice au existat 4.121 de opţiuni exprimate pentru cele 205 locuri bugetate. Astfel, s-a ajuns la 20 de candidaţi pe un loc.

Concurenţă ridicată, cu peste 10 tineri pentru un loc la fără taxă, a mai fost, la Academia de Studii Economice, la Administrarea Afacerilor cu predare în limba engleză - 14,68 pe loc, Management în Ştiinţe Administrative - 14, Relaţii Economice Internaţionale - 12,37, Comerţ - 12,13 şi Finanţe, Asigură ri, Bănci şi Burse de Valori - 10,64. Şi la Universitatea clujeană „Babeş- Bolyai“, tinerii s-au bătut tot pentru un loc la o facultate cu profil economic, respectiv la cea de Business, unde pentru cele 67 de locuri bugetate au concurat 1.006 candidaţi.

ALEGEŢI FACULTATEA! FĂRĂ EXAMEN Concursul de dosare i-a încurajat pe mulţi absolvenţi de liceu să se înscrie la facultăţi care vor avea concurenţă în această vară

Candidaţii la admitere şi părinţii lor îşi plimbau ieri emoţiile pe bulevardul Magheru din Capitală, între Universitate şi Academia de Studii Economice (ASE). În prima zi de înscrieri la cele două instituţii, a fost nevoie de cantităţi mari de hârtie, bani de împărţit pe la casierii şi apă plată.

Ovidiu schimbă impresii la umbra panourilor instalate în faţa ASE-ului. Consideră că este o opţiune „accesibilă“.„Toţi cei pe care i-am întrebat mi-au spus «ASE, ASE». Acolo unde se duc toţi, mă duc şi eu. Puţini sunt cei care au destulă personalitate să facă altceva. Nu mă gândesc neapărat la ce carieră aş putea avea după facultatea aceasta. Cred doar că este una accesibilă“, spune Ovidiu, care a terminat liceul în Caracal.

Economia şi matematica au fost materiile preferate ale Geaninei, motiv suficient pentru a se îngrămădi acum la Romană. „Am înţeles că va fi concurenţă de 20 pe un loc, aşa a fost şi anul trecut. Cele mai multe lucruri despre facultate le ştiu de la sora mea, care este tot la ASE“, explică fata.

Admiterea cu dosar scade emoţiile la Istorie

Universitatea Bucureşti pare, puţin după ora 11.00, un labirint în care familii întregi caută drumul spre casierii şi comisii de înscriere. Andreea, din Slatina, vrea la Relaţii Internaţionale, în cadrul Facultăţii de Istorie, deşi ştie că va avea parte de concurenţă serioasă.

La specializarea aleasă de ea sunt doar 25 de locuri de la buget şi 60 cu taxă, iar dosarul conţine mediile de la Bacalaureat, de la Istorie, studiată în liceu, şi, la alegere, de la una dintre materiile: limba şi literatura română, geografie, economie, filosofie sau o limbă modernă. „Este primul an în care se intră cu dosar şi de aceea vor fi mai mulţi înscrişi decât anul trecut. Şi emoţiile sunt mai mari din cauza asta“, spune Andreea. Consideră că cele mai bune informaţii sunt cele venite din partea cunoştinţelor.

Ramona, din Olteniţa, candidată la aceeaşi specializare, are şi variantele de rezervă: Filosofie şi Sociologie. „Cred că Relaţiile Internaţionale sunt printre cele mai căutate anul acesta. Oricum, admiterea cu dosar e mai bună decât cea cu examen“, crede ea. (Vlad Odobescu)

ALEGEŢI FACULTATEA!