Mitropolitul Banatului, ÎPS Nicolae Corneanu, la judecata Sinodului

Mitropolitul Banatului, ÎPS Nicolae Corneanu, la judecata Sinodului

Înalt Prea Sfinţia Sa Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, a plecat ieri plin de optimism spre Bucureşti, chiar dacă întrunirea Sfântului Sinod la care trebuie să participe astăzi şi mâine are pe ordinea de zi chiar judecarea sa.

Mitropolitul a fost acuzat de „erezie“ după ce, pe 25 mai, s-a împărtăşit într-o biserică greco-catolică.

„Nu am apucat să îl văd de dimineaţă, dar l-am văzut duminică, la liturghie. Ştiu că a plecat cu nădejdea că va fi bine, că Sfântul Sinod va înţelege că gestul său a fost unul de frăţietate creştină, care se încadrează în specificul nostru local. Nu a plecat cu frică sau teamă, ci cu încrederea că va fi bine“, a declarat preotul Marius Popescu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Banatului.

Îndemn la înţelepciune

Gestul mitropolitului a stârnit numeroase controverse. Pe de o parte, de la Bucureşti şi Cluj, înalţi prelaţi cereau excomunicarea şi caterisirea acestuia, iar pe de alta, voci ale intelectualilor locali, ale credincioşilor ortodocşi şi ale reprezentanţilor celorlalte culte care l-au susţinut vehement. Reprezentanţii Societăţii Timişoara au transmis, duminică, Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române o scrisoare deschisă pentru susţinerea mitropolitului bănăţean.

„Privim aceste momente cu încrederea în înţelepciunea celor ce compun Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care nu vor permite forţelor întunecate ale urii, vrăjmăşiei şi dezbinării să intervină în spiritul de iubire creştină şi de frăţietate care a domnit de sute de ani în Banat, spirit care, cu ajutorul lui Dumnezeu, va dăinui şi de acum înainte şi va cuprinde întreaga Românie. (...)

Credinţa şi religia trebuie deopotrivă să unească oamenii, nu să-i dezbine“, se arată în scrisoare. Reprezentanţii acestei organizaţii explică faptul că orice om ce promovează iubirea de aproape este un creştin adevărat şi încheie cu ruga adresată lui Dumnezeu ca „să lumineze adunarea ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române, înspre o liniştire a acelor spirite vremelnic tulburate şi înspre recunoaşterea şi cinstirea adevăraţilor purtători ai mesajului creştin“.

Ne puteți urmări și pe Google News