"Majorarea salariului minim nu este oportună în acest moment şi ar reprezenta o decizie iresponabilă şi contraproductivă cu efecte inflaţioniste", a declarat premierul Tăriceanu, în această după-amiază. Imediat după anunţul şefului Executivului, sindicaliştii au declarat că vor continua protestele şi că cer salariu minim de 600 de lei, nu de 540 cum au zis iniţial. Vicepreşedintele BNS, Ovidiu Jurca, a declarat, că atitudinea Guvernului de "a sfida lucrătorii acestei ţări" îşi va primi "răsplata" la toamnă, la alegeri.
"În stradă strigăm durerea a peste cinci milioane de oameni care muncesc în această ţară şi zi după zi informaţia se consolidează. Vor vedea cât mai mulţi, mai ales din clasa politică, că această nemulţumire trebuie luată în considerare. Dacă săptămâna viitoare nu ne întâlnim cu premierul Tăriceanu, vom trece la următorul pas, mitingul de amploare, apoi vom informa forurile europene că Guvernul României nu-şi respectă angajamentele, iar sancţiunea supremă va fi dată în toamnă, la alegeri", a spus Jurca, citat de Mediafax.
Şeful Executivului a amintit, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria, că hotărârea de guvern de la sfârşitul anului trecut precizează clar că salariul minim poate fi majorat la 540 lei de la 1 iulie în funcţie de anumite condiţii, respectiv evoluţia creşterii economice, a productivităţii muncii şi a inflaţiei.
"Nu este o creştere acordată în orice condiţii, ci una condiţionată de aceşti trei parametri", a spus Tăriceanu, arătând că o creştere salarială necontrolată determină presiuni inflaţioniste şi, în final, scăderea puterii de cumpărare.
El a făcut apel către sindicate pentru a înţelege că politica salarială trebuie corelată cu indicatorii economici. Sindicaliştii au început dimineaţă seria de proteste în faţa sediilor ministerelor Muncii şi Finanţelor, anunţând că vor continua acţiunile şi în zilele următoare, iar dacă Guvernului nu va aproba majorarea salariului minim de la 500 la 540 de lei de la 1 iulie, vor organiza un miting de amploare.
Ei susţin că deşi, cu o lună în urmă, ministrul Muncii declara că în primul semestru al anului 2008 încasările la buget au depăşit cu 8% previziunile, în prezent acesta justifică refuzul Guvernului de a-şi respecta angajamentul prin faptul că nu sunt fonduri la buget pentru creşterea salariului minim pe economie.
Reprezentanţii Guvernului şi cei ai sindicatelor şi patronatelor au convenit, în 11 decembrie 2007, ca din 2008 să fie un singur salariu minim unic pe economie, în primul semestru nivelul acestuia fiind stabilit la 500 de lei şi, dacă indicatorii economici vor permite, la 540 lei, din semestrul al doilea.
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 17:40