PROFESORUL DE NUTRIŢIE: Sucul de lămâie, util pe caniculă
- Adam Popescu
- 1 iulie 2008, 03:00
Vă răspunde prof. dr. GHEORGHE MENCINICOPSCHI, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Ştefan: Sucul de lămâie adăugat în ceai este bun în cantităţi foarte mari (cam 10 lămâi mici la trei ceaiuri)? Sucul de lămâie nu-şi va pierde calităţile dacă ceaiul va fi răcit până ajunge la temperatura camerei (sub 30 de grade C).
Şi la această temperatură, ceaiul amestecat cu lămâie nu ar trebui ţinut mai mult de 30 de minute, maximum o oră, pentru că vitamina C se va oxida.
Sucul de lămâie este bun în asemenea cantităţi dacă nu ai hipertensiune sau alte intoleranţe şi dacă nu observi că-ţi provoacă arsuri la stomac. Sucul este un întă ritor foarte bun datorită conţinutului ridicat de vitamina C, dar şi a altor substanţe biologic active. Mai ales în această perioadă călduroasă, este bine să pui suc de lămâie în apa de băut, pentru că o va face mult mai răcoritoare şi săţioasă, cu un efect mai bun împotriva caniculei. După ce ai pus lămâie în limonadă sau în ceai, poţi să adaugi miere. La fel, mierea nu trebuie adăugată în ceai la temperaturi ridicate, pentru că anumite substanţe benefice se inactivează. Poţi adăuga şi zahăr, dar să nu pui mult. Zilnic nu trebuie să consumăm mai mult de 50-60 de grame de zahăr. Cornel: Obişnuiesc să beau în fiecare dimineaţă un pahar de ulei de măsline. Este mult? În primul rând, dacă nu te asiguri că este vorba de un ulei de măsline presat la rece, extravirgin, nu are sens să-l consumi. Îl poţi recunoaşte după aspectul tulbure. Oricum, nu este indicat să bei un pahar de ulei de măsline, pentru că orice lucru, chiar dacă este bun, în exces poate face rău. Indicate sunt două-trei linguri în salată pe zi, în niciun caz zeci de mililitri. Uleiurile interferă cu absorbţia unor vitamine, dar şi a altor nutrienţi. De asemenea, forţează bila şi poţi avea dureri la colecist.