Călătorie cu pluta, pe Drumul Sării

Călătorie cu pluta, pe Drumul Sării

Peste 20 de voluntari ai Asociaţ iei de ecologie şi intervenţii în caz de inundaţii „Petro Aqua“ din Petroşani au pornit, ieri-dimineaţă, într-o expediţie pe râul Mureş menită să reconstituie traseul pe care strămoşii noştri îl parcurgeau pentru a duce pe actualul teritoriu al Ungariei sare, fructe şi miere.

Ei s-au îmbrăcat în costume dacice şi s-au apucat de vâslit o plută din lemn, tocmai pentru a face ca totul să fie cât mai autentic. Demersul are atât o latură ecologică, cât şi una istorică. Au dormit în corturi

Startul oficial al expediţiei a fost dat luni seara, din localitatea Partoş, care aparţine de municipiul Alba-Iulia. După o oră de vâslit, plutaşii au ajuns în Pâclişa, localitate de unde au pornit iar la drum ieri-dimineaţă. Voluntarii au înnoptat pe malul Mureşului, în corturi, la fel cum vor face în fiecare localitate în care se vor opri până în Ungaria.

Următoarele popasuri pe traseu sunt: Vinţu de Jos, Şibot, Gelmar, Uroi, Sălciua, Săvârşin, Lipova, Arad, Nădlag, Mako şi Szeged, unde voluntarii doresc să ajungă pe 7 iulie. Ei pleacă în fiecare dimineaţă, la răsăritul soarelui, şi şi-au propus să ajungă în fiecare „staţie“ până la ora 18.00, pentru a avea timp să discute cu localnicii şi cu oamenii din administraţie despre problemele de mediu.   Cu Dumnezeu înainte!

Oficialităţile şi localnicii nu i-au lăsat să plece cu burta goală, aşa că i-au aşteptat cu un miel la proţap şi vin. Startul oficial al expediţiei a fost marcat printr-o mică ceremonie, la care au asistat peste 200 de persoane. Cu această ocazie a fost sfinţită pluta, dar şi bunurile pe care voluntarii le transportă în mod simbolic până în Ungaria: sare, fructe şi miere. „Astea se duceau de acum poate patru mii, poate şase mii, poate două mii de ani, nu ştim foarte exact de când, dar oricum, de foartă multă vreme se duc pe teritoriul Ungariei şi se vând acolo de către plutaşi“, a declarat Dorin Iancu, voluntar în cadrul Asociaţiei „Petro Aqua“.

Voluntarii din Petroşani care s-au aventurat în această temerară expediţie erau vizibil emoţionaţi şi foarte concentraţi să-şi îndeplinească bine sarcinile.

„Plecăm cu sentimentul satisfacţiei împlinite. Încercăm să refacem un traseu al străbunilor noştri, plini de emoţie şi cu rugăciunea aproape de noi. Este prima expediţie de acest fel din Europa. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat. Astăzi am aflat că este posibil ca astfel de transporturi de sare, de miere de albine, de mere să se facă din perioadă neolitică, de acum patru, şase sau chiar opt mii de ani, a spus Dorin Iancu. Ei vor fi aşteptaţi de colegii lor maghiari în zona Nădlac şi vor fi conduşi până la Szeged.

ISTORIE

Traseu comercial cu vechime „Încă din preistorie, Mureşul a fost cea mai importantă arteră comercială şi de transport din Transilvania. În epoca romană, la Alba- Iulia, avem portul oraşului roman Apulum, port care a rămas în funcţiune şi în timpul Evului Mediu. Tocmai de aceea, prin informaţiile oferite de noi, am încercat să dăm şi o încărcătură istorică acestei expediţii. Încercăm să popularizăm aceste aspecte istorice pe care puţini oameni le cunosc“, a declarat Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba-Iulia. Potrivit acestuia, drumul sării pleca de la Ocna Mureş sau Alba, apoi Aiud, până la vărsare cu Tisa, mai departe pe Dunăre până la Viena sau, în partea cealaltă, spre Imperiul Otoman.

Ne puteți urmări și pe Google News