Obama, candidatul fără fonduri publice

Obama, candidatul fără fonduri publice

Candidatul democrat la Preşedinţia Statelor Unite, Barack Obama, a anunţat joi că va renunţa la fondurile publice pentru finanţarea campaniei electorale, în cursul căreia se va confrunta cu republicanul John McCain, relatează AFP.

 Decizia îi va permite să utilizeze exclusiv fonduri private, fapt care l-ar putea ajuta să câştige alegerile prezidenţiale din noiembrie. În cursul campaniei pentru nominalizarea de către Partidul Democrat, Obama a reuşit să colecteze sume-record. „Am luat decizia de a nu participa la sistemul public de finanţare pentru alegerile generale“, a declarat candidatul democrat la preşedinţie.   Această decizie presupune renunţarea la fonduri publice de peste 80 de milioane de dolari şi utilizarea campaniilor private de colectare a fondurilor. „Nu este o decizie uşoară, mai ales pentru că eu susţin sistemul public de finanţare a campaniei. Dar actualul sistem de finanţare este deficient şi ne confruntăm cu adversari care au devenit campioni la eludarea sistemului“, argumentează Obama, precizând că John McCain a obţinut fonduri de la grupuri de lobby.   „Încă de la începutul acestei campanii, le-am cerut susţinătorilor mei să evite astfel de nereguli şi să creeze un nou sistem politic“, a explicat Barack Obama. Senatorul de Illinois devine astfel primul candidat al unui partid major care renunţă la sistemul de finanţare publică instituit după scandalul Watergate.   McCain, acuzat pentru că a renunţat la finanţarea publică

Oficialii Partidului Democrat intenţionează să deschidă un proces în care să fie analizată respectarea legilor electorale de către John McCain, care, în alegerile primare, a renunţat la finanţarea publică. McCain a refuzat suma de 5,8 milioane de dolari din fonduri federale, sumă pe care dacă ar fi acceptat-o ar fi fost limitat din cheltuielile pe care le poate face până la Convenţia Partidului Republican, din septembrie.

În dispută este o linie de credit de 4 milioane de dolari, pe care McCain a obţinut-o la sfârşitul anului trecut. Deşi împrumutul nu a fost garantat cu promisiunea obţinerii de fonduri publice, înţelegerea sa cu banca prevedea ca McCain să solicite din nou finanţarea publică în caz că pierde primele competiţii primare şi să folosească respectivii bani drept despăgubiri.

Ne puteți urmări și pe Google News