Liderii Europei caută soluţii pentru „impasul irlandez“

Liderii Europei caută soluţii pentru „impasul irlandez“

Liderii europeni încearcă să depăşească zilele acestea, la Bruxelles, impasul în care Uniunea Europeană a ajuns după respingerea, prin referendum, de către irlandezi a Tratatului de la Lisabona, textul care urma să simplifice funcţionarea UE după extinderea la 27 de membri.

Criza provocată de Irlanda a împins astfel, în ultimul moment, soarta Tratatului în vârful agendei Consiliului European, pentru care şefii de stat şi de guvern ai celor 27 de state s-au întâlnit ieri la Bruxelles. Termenul României: iulie 2009

„Este greu să mai întrezărim posibilitatea ca Tratatul să intre în vigoare la 1 ianuarie 2009, aşa cum se dorea iniţial, dar noi vom susţine necesitatea găsirii de soluţii pentru ca acesta să intre în vigoare înainte de alegerile europarlamentare din iunie 2009“, a spus preşedintele Traian Băsescu înainte de a decola spre Belgia.   În cele două zile ale summitului european, împreună cu şeful statului vor fi, la Bruxelles, premierul Călin Popescu- Tăriceanu şi ministrul de externe, Lazăr Comănescu. Surprinşi fără un plan alternativ şi preocupaţi de un posibil efect în lanţ care să ducă la respingerea Tratatului şi în alte state, este de aşteptat ca liderii europeni să ajungă la un acord cu privire la continuarea ratificării documentului, fără a sugera însă şi o posibilă soluţie a crizei.

Chiar dacă a respins ideea că Uniunea ar fi „într-o situaţie de criză“, vorbind doar de o „dificultate“, de pe urma „eşecului Irlandei“, Băsescu a dat de înţeles, la unison cu restul oficialilor europeni, că soluţia trebuie să vină din partea premierului irlandez, Brian Cowen. Potrivit EUObserver, Cowen urmează să primească din partea colegilor din UE un răstimp de patru luni pentru a găsi o soluţie la situaţia creată în urma referendumului.

Într-un discurs rostit în parlamentul german înainte de summit, cancelarul Angela Merkel a respins ideea unei izolări a Irlandei, ca şi pe cea a creării unei Europe cu mai multe viteze, cu un grup mai aplecat spre integrare şi altul mai puţin entuziasmat de unitatea europeană. Germania şi celelalte state membre vor trebui să convingă însă Cehia, singura ţară care după votul negativ irlandez s-a pronunţat pentru renunţarea la Tratatul de la Lisabona.   România insistă, potrivit preşedintelui, ca ratificarea în toate cele 27 de state membre să nu depăşească data europarlamentarelor din 2009, „întrucât Tratatul modifică ceva din structura Parlamentului European pe de o parte, iar pe de altă parte modifică enorm în zona atribuţiunilor Parlamentului European“. Deocamdată, Tratatul a fost ratificat în 19 ţări. Explozia preţurilor, o a doua criză

Semnele de lipsă de încredere a populaţiei în Uniunea Europeană au impus pe agenda summitului şi explozia preţurilor la energie şi alimente, motivul unor proteste în unele ţări europene şi, se pare, unul dintre motivele pentru care irlandezii au spus „Nu“ Tratatului de reformă.

O decizie tranşantă urmează însă a se lua cel mai probabil în decembrie. La acest capitol, România va susţine menţinerea sau chiar creşterea subvenţiilor pentru agricultură. În ceea ce priveşte migraţia, delegaţia română speră la includerea în rezoluţia finală a Consiliului a unui angajament privind colaborarea pentru filtrarea emigranţilor care vin dinspre est în ţara noastră, graniţă a UE, susţinând însă principiul că migraţia trebuie să continue. (A contribuit Călin Stoica-Diaconovici) RELAŢIE

Băsescu şi Tăriceanu, pe drumuri separate

Apropierea afişată de Băsescu şi Tăriceanu la Consiliul European din decembrie 2007, de ochii Europei, a rămas istorie. Dacă acum şase luni preşedintele şi premierul împărţeau aeronava prezidenţială spre Bruxelles şi se lăsau filmaţi glumind, după recentele alegeri locale, cei doi au păstrat o relaţie cordială, dar au plecat în Belgia separat.

În avion cu Băsescu a urcat doar Comănescu, aflat la primul său Consiliu European în calitate de ministru de externe, Tăriceanu alegând o aeronavă închiriată de la Tarom. Cei doi au avut agende separate şi în afara summitului, preşedintele participând ca de obicei la reuniunea popularilor europeni, iar premierul la cea a liberalilor.

GEST SIMBOLIC

Londra ratifică Tratatul de la Lisabona

Marea Britanie a ratificat oficial Tratatul de la Lisabona ieri, chiar în ziua debutului summitului de la Bruxelles, un gest simbolic, în condiţiile în care Londra este considerată deseori drept cea mai eurosceptică dintre capitalele UE. Marea Britanie devine astfel cea de-a 19-a din cele 27 de membre ale Uniunii Europene care au ratificat textul, mărind presiunea pentru menţinerea Tratatului de la Lisabona, în ciuda respingerii la referendumul din Irlanda.

Corespondenta din Bruxelles

Ne puteți urmări și pe Google News