Formaţia Fără Nume s-a reunit în Canada

Formaţia Fără Nume s-a reunit în Canada

După 28 de ani de la lansarea ultimului album, trupa românească cântă din nou pentru românii din Canada. Înfiinţatî în 1971 la Club A din Bucureşti, trupa era formată din artişti care făcuseră parte din trupe de renume în România acelor ani: "Sfera", "Dynacord", "Phoenix", "Mondial", "Grup 22" sau "Coral".

Membri iniţiali ai trupei au fost Cristi Madolciu (solist vocal, chitara, percuţie), Florin Dumitru (baterie), Doru Donciu (voce, flaut), Gabi Litvin (chitară solo, voce), Silviu Olaru (chitară bas), Radu Stoica (voce), Şerban Bolintineanu (orga).

Majoritatea membrilor grupului au emigrat în SUA şi Canada. Însă la aproape 30 de ani de la debut au decis să reia proiectul Formaţiei "Fără Nume". Trei dintre membri trupei locuiesc în Toronto (Silviu Olaru, Gabi Litvin şi Cristi Madolciu), Marcel Navala în Philadelphia, iar Lucian Rusu la (Ottawa).

Timp de un an au lucrat la un nou album, intitulat "In Blue Jeans", după o piesă din 1973 neinclusă pe niciun alt disc. Lansat pe 5 iunie, ultimul album s-a bucurat de un real succes în rândul diasporei româneşti din Canada. Acesta cuprinde 16 piese, dintre care 8 în limba română, 6 în engleză şi 2 instrumentale.  (Ana Zidărescu)

Formaţia Fără Nume (FFN) a ridicat audienţa în picioare O sărbătoare de la început şi până la sfârşit! În faţa unei audienţe de câteva sute de români, FFN a pregătit şi susţinut lansarea  albumului „În Blue Jeans” joi, 5 iunie, la Edwards Gardens.

Cei care n-aţi fost acolo, aţi pierdut big time. Lansarea albumului a început cu socializarea, pe o vreme superbă, la o ţigară, o cafea sau un pahar de vin, în curtea interioară a centrului Toronto Botanical Gardens (Edwards Gardens) din Toronto. Artiştii, Cristian Madolciu, Silviu Gabriel Olaru din Toronto şi Marcel Năvală (venit special de la Philadelphia pentru aceste eveniment) au vorbit şi râs împreună cu noi, publicul şi, la un moment dat şi-au zis între ei: ia haideţi să urcăm pe scenă că avem de cântat...

Aşa a fost. Şi-au acordat instrumentele, s-au aprins reflectoarele, s-au apropiat de microfoane şi aud vocea cu cel mai normal şi firesc timbru posibil a solistului Cristi Madolciu: Bine aţi venit...

A oftat de emoţie, s-au uitat la noi, noi ne-am uitat la ei, în linişte. A fost momentul de răscruce al serii: sute de români aflaţi la vârsta împlinirii misiei de părinţi, trecuţi de 40 de ani, în aşteptare. În aşteptarea auzului acordurilor cunoscute, a readucerii în minte a câtorva dintre cele mai valoroase piese vreodată compuse în muzica românească.

Lansarea albumului FFN cere un concert Piesele au curs în aplauze, cu un public entuziast, în picioare pe tot parcursul mini-show-ului „În Blue Jeans”. „Cântec ţigănesc”, o piesă de mare forţă, „În Blue Jeans”, un imn al adolescenţelor celor ce  purtau jeansi în vremea comunistă, la preţului unui salariu pe o lună al părinţilor lor. „La răscruce de vânt”, piesa care a consacrat FFN în anii 70. Pe fundalul imaginilor ţărmului Mării Negre la Costineşti am fredonat împreună cu ei, am scandat, am cerut bis la scenă deschisă. Brusc, lansarea se transformase în concert şi, scanaţi de proiectoare, am realizat cît de necesar este un concert, căt de curând, cu FFN la Toronto.

"De unde îl ştie lumea pe tata?"

Fiicele lui Madolciu, Christina şi Alexandra, una de 25 cealaltă de 26 de ani, crescute în Toronto de peste un deceniu şi jumătate au urmărit cu ochii mari şi oarecum stânjenite, cum nişte necunoscuţi au explodat în aplauze, la auzul vocii tatălui lor.

Pe fiul lui Silviu Olaru, David, 19 ani, născut în Canada, dar foarte fluent in limba română reacţia sălii l-a lăsat fără grai.

Simona, 26 ani, fiica lui Marcel Năvală, deşi e născută în România, nu ştie, la rândul său mare lucru despre cariera artistică a tatălui său decât din povestirile de familie, discurile de vinil şi fotografiile alb-negru, a privit recitalul cu nedisimulată uimire.

O sală plină îl ştia pe „tata”, o sală plină de necunoscuţi, totuşi, care ştiau cântecele pe de rost! Conflictul din minţile lor se vedea pe chip, distanţa de la discurile de vinil pe care artiştii le-au adus cu ei la emigrare şi care umplu rafturile bibliotecilor lor, făceau, iată, sens! „De unde îl ştie atâta lume pe tata?? ” s-a citit pe chipurile lor, de la începutul şi  până la sfârşitul întâlnirii.

FFN, un reper românesc în Canada

A fost limpede că gapul dat de adaptarea şi croirea unui drum  în Canada pentru membrii FFN au însemnat ani în care muzica a trecut pe locul doi, iar copiii nu au asociat imaginile tatălui, ocupat cu job-ul full time si plata billurilor, cu cea a artistului  aflat la un revival muzical istoric. 

Începutul oferit de lansarea albumului „În Blue Jeans” i-a bucurat şi emoţionat pe artişti, iar nouă ne-a confirmat că valoarea artistică nu s-a risipit în anii de tăcere.

Daca vreţi să ştiţi cum sună FFN, intraţi pe site-ul lor formaţiei Fără Nume. CD-ul este disponibil pentru achiziţie aici. Magda Ionescu Ziarul Acasă, Canada

Ne puteți urmări și pe Google News