Năstase, la un pas să scape de procurori

Năstase, la un pas să scape de procurori

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis aseară să recomande plenului neînceperea urmăririi penale în cazul fostului premier Adrian Năstase, acuzat de săvârşirea unor fapte de corupţie, în celebrul dosar „Zambaccian“.

Decizia a fost luată cu 18 voturi contra 4, singurii care au votat pentru începerea urmăririi penale fiind deputaţii PDL. Chiar dacă recomandarea comisiei are un caracter consultativ, este de aşteptat ca plenul să ia o decizie similară.

La baza deciziei Comisiei juridice stau două motive oficiale, invocate de vicepreşedintele acestui for, Florin Iordache (PSD). Acesta susţine că cererea privind începerea urmăririi penale a fost trimisă parlamentului de către şeful DNA, Daniel Morar, şi nu de către procurorul general, aşa cum prevede decizia Curţii Constituţionale referitoare la dosarele miniştrilor. În plus, susţine Iordache, în dosarele trimise de procurori „nu există elemente care să dovedească acuzaţia de mită“. Băsescu, făcut principal vinovat

Deputaţii- jurişti au tranşat acest caz la capătul a cinci ore de şedinţă, dintre care aproape două au fost dedicate audierii lui Adrian Năstase.Verdictul a fost anticipat chiar de către preşedintele Comisiei juridice, Sergiu Andon (PSD), care a pledat cauza fostului premier în faţa presei: „Da, vorbim de ingerinţe politice. Categoric da, ostentativ, vizibil, demonstrabil. Se conturează clar o insistenţă din a transforma nişte raporturi de natură comercială într-o roabă de hârtii în jurul căreia să se poată colporta că ar fi ceva para-penal“.

Ne puteți urmări și pe Google News

La finalul audierilor, înainte ca deputaţii să treacă la vot, Adrian Năstase l-a acuzat pe preşedintele Traian Băsescu de faptul că ar fi comandat politic toate dosarele împotriva sa.

„Am prezentat pe larg documente şi materiale prin care am demonstrat cum s-a încercat transformarea unei speţe civile în cauză penală. Cred că discuţia i-a ajutat pe colegii mei să înţeleagă ce înseamnă justiţia Monicăi Macovei, ce înseamnă poliţia politică“, a spus fostul premier.