Năstase a tocat un sfert din milionul de la mătuşa Tamara
- Adam Popescu
- 17 iunie 2008, 13:00
De când nu mai este premier, nu s-a mai îmbogăţit. Din contră, are cheltuieli mai mari decât veniturile, şi conturile se subţiază vizibil. Opoziţia, procesele, dar şi revenirea în conducerea PSD l-au sărăcit pe Adrian Năstase, comoştenitor al mătuşii Tamara, ruda misterioasă a soţiei sale, Dana. Într-un an şi jumătate, Năstase nu numai că a cheltuit ce a câştigat, dar a tocat şi un sfert din milionul lăsat de mătuşa Tamara. În decembrie 2005, fostul premier declara că a moştenit sume de bani, bijuterii şi imobile în valoare de 1 milion de dolari.
Binefăcătorul: Tamara Cernasov, o bătrână care trăia în mizerie, prezentată drept mătuşa soţiei sale.
Dezvăluirea s-a transformat într-un scandal cu suspiciuni de corupţie, care a culminat cu o anchetă a DNA şi cu îndepărtarea sa din conducerea PSD. Între timp, dosarul stă blocat în parlament, iar Năstase a fost reabilitat de social-democraţi. La capitolul finanţe, nu i-a mers bine. Într-un an şi jumătate, lui Năstase i-au dispărut din conturi aproximativ 270.000 de dolari. Adică mai mult de un sfert din milionul lăsat de mătuşa Tamara. Având în vedere gaura din conturi, dar şi faptul că anul trecut a avut venituri de aproximativ 150.000 de euro, putem spune că Năstase a cheltuit în această perioadă jumătate de milion de dolari. Ouăle de la Cornu s-au vândut bine
Ferma de la Cornu, cu celebrele sale ouă, i-a adus anul trecut venituri de 100.000 de euro. Titularul afacerii este Dana Năstase. Profesorul Adrian Năstase a câştigat anul trecut, de la trei universităţi şi o fundaţie, aproape 30.000 de euro. La aceste sume se adaugă şi cei 15.000 de euro primiţi de la parlament. Este greu de spus pe ce a cheltuit aceşti bani, având în vedere că fiul său Mihnea a primit o bursă de studii în valoare de 40.000 de euro. Rămâne totuşi putred de bogat
Pentru unii, să cheltuieşti jumătate de milion poate părea o sumă mare. Pentru Adrian Năstase abia dacă se simte. Cu averea pe care o deţine, este încă departe de a ajunge într-o situaţie proastă. O concluzie este însă certă: de când e cercetat de justiţie, Adrian Năstase nu s-a mai îmbogăţit. Nu a mai achiziţionat nicio casă, niciun teren. Nu a mai moştenit niciun milion de la nicio mătuşă.
A rămas cu domeniul de la Cornu şi cu blocul din Zambaccian, fiecare valorând câteva milioane. Şi-a păstrat cele câteva hectare de teren de la Corbeanca şi Voluntari, în valoare şi acestea de câteva sute spre un milion de euro. O parte le-a donat fiului său Andrei. Năstase şi-a păstrat aproape intactă colecţia de tablouri, bijuterii şi obiecte de artă. Valoarea estimată de el: 230.000 de euro. Afacerile lui Tăriceanu duduie
Spre deosebire de Năstase, care a sărăcit în opoziţie, premierul Tăriceanu a prosperat la guvernare. Cu toate că e ocupat cu conducerea cabinetului liberal, firmele sale au duduit în ultimul an. Doar de la societatea ATS a primit anul trecut dividende de 2,14 milioane de lei. Totodată, în conturile lui Tăriceanu există un plus de aproape jumătate de milion de dolari. Şi soţia sa a adus venituri în casă: 237.000 de lei din cabinetul de avocatură.
PROSPERĂ SUB ANCHETĂ DIP, mai curat şi mai bogat
Deputatul Dan Ioan Popescu, fostul ministru al economiei în guvernul Năstase, implicat într-un proces privind provenienţa averii, a prosperat anul trecut. Soţia sa, din indemnizaţia de preşedinte-director general al firmei pe care o conduce, a câştigat 557.000 de lei. Tot soţia lui DIP mai are de încasat în 2008 un rest din indemnizaţia de la o societate pe care o conduce, 103.000 de lei, şi un bonus de la o altă firmă, de 100.000 de euro. Din închirierea apartamentelor, familia Popescu a câştigat 103.000 de euro.
Averea fabuloasă a lui DIP - numeroase apartamente, terenuri şi sume mari de bani - face obiectul unui proces în justiţie. La începutul lui 2006, comisia de verificare a averilor de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a reclamat faptul că DIP nu poate justifica bunuri în valoare de un milion de euro. Procesul s-a judecat o vreme la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Apoi a fost suspendat, pentru ca în luna aprilie să se decidă rejudecarea.