Erupţie vulcanică în Indonezia

Erupţie vulcanică în Indonezia

Activitatea seismică din jurul vulcanului situat pe insula Sulawesi a confirmat bănuielile cercetătorilor că va erupe, în momentul în care din craterul acestuia a început să curgă lavă. Un nor gros de cenuşă s-a ridicat deasupra insulei, iar locuitorii de pe versanţi au fost evacuaţi.

Alerta stabilită de autorităţi este cea de culoare verde (cea mai inofensivă), cu un nivel de periculozitate 3/4. Un râu de lavă a început să curgă de vineri pe versantul estic vulcanului pe o distanţă de 1,5 kilometri, însă nu a ajuns până în zonele locuite. Saut Simatupang, directorul Centrului indonezian de supraveghere a vulcanilor a declarat că "locuitorii au fost sfătuiţi să evite zonele din imediata apropiere a vulcanului".

Indonezia este ţara cu cel mai mare număr de vulcani activi. În ultimii doi ani trei dintre cei mai importanţi vulcani au început să dea semne ale unei activităţi ridicate, dar până în acest moment nu a fost înregistrată nicio erupţie semnificativă.

Cum se evaluează o erupţie vulcanică? Sistemul Global de Alertă şi Coordonare a Dezastrelor (GDACS) a realizat o scară a etapelor premergătoare unei erupţii vulcanice.

Alerta verde: pentru mai puţin de 100.000 de persoane în interiorul unei arii de 100 km sau în cazul în care nu este aşteptată o erupţie semnficicativă. Nivelul de alertă se încadrează între 1 şi 4. Alerta portocalie: când o erupţie este în curs de desfăşurare sau este iminentă (nivel de alertă 5) şi peste 100.000 de persoane în interiorul unei arii de 100 km. Alerta roşie: când o erupţie este în curs de desfăşurare sau este iminentă (nivel de alertă 5) şi peste 1 milion de persoane în interiorul unei arii de 100 km.

Până în acest moment vulcanul de pe Sulawesi nu a înregistrat o alertă roşie.

Ne puteți urmări și pe Google News