Rezultatele parţiale comunicate ieri, la ora 18.00, de BEC după centralizarea a jumătate dintre secţiile de votare arătau că PSD şi PDL au scoruri politice foarte apropiate: 28,55% - PDL, şi 28,31% - PSD. Social-democraţii şi-au revendicat victoria la locale prin vocea şefului de campanie, Miron Mitrea, care a anunţat că PSD a câştigat 16 preşedinţi de consilii judeţene. Democrat-liberalilor le reveniseră 13, liberalilor 7 şi UDMR-ului 3. În dispută mai erau câteva judeţe unde s-a cerut renumărarea voturilor. Dacă PDL şi-aadjudecat Transilvania, Banat şi Bucovina, PSD a repurtat victorii în Oltenia, Muntenia şi sudul Moldovei.
Rezultatele parţiale comunicate de Biroul Electoral Central după centralizarea voturilor din jumătate din secţii, arătau că PDL şi PSD se află aproape la egalitate. Doar un uşor avantaj favorabil PDL. Democrat-liberalii obţinuseră 1.000.884 de voturi, adică 28,55%, iar social-democraţii 992.734 de voturi, adică 28,35%.
După numărătoarea paralelă a voturilor, PSD a câştigat alegerile cu scorul de 30%, la patru procente în faţa PDL. În privinţa funcţiilor de preşedinte de consiliu judeţean (CJ), PSD se detaşase ieri prin câştigarea a 16 posturi, după aceeaşi numărătoare neoficială comunicată de şeful de campanie al PSD, Miron Mitrea. De partea cealaltă, PDL obţinuse 13 posturi de preşedinţi de CJ, PNL 4, UDMR 3, PCM 1, FDGR 1.
Roşu la ţară, portocaliu la oraş
Scorul obţinut de PSD este peste aşteptările create de sondaje şi arată că social-democraţii şi-au conservat o mare parte din electoratul din 2004. Rezultatul PSD este explicabil având în vedere prezenţa ridicată la vot a mediului rural, acolo unde se află masat electoratul social-democrat.
PSD a pierdut însă supremaţia în fiefurile sale din nordul Moldovei. S-a menţinut în schimb în Oltenia şi Muntenia. În Transilvania şi Banat scorurile au fost slabe. Aici au câştigat în schimb democrat-liberalii, în special în marile oraşe. PDL a câştigat, de asemenea, în multe dintre oraşele mari din Moldova şi sudul României.
Baronii au câştigat alegerile pentru PSD
Rezultatele scrutinului de la 1 iunie au confirmat că alegerea preşedinţilor de CJ prin vot uninominal este în avantajul PSD. Faţă de alegerile din 2004, la PSD se poate observa un uşor declin. Atunci, social-democraţii obţinuseră, în urma negocierilor, 19 preşedinţi de CJ.
Acum, datorită unei mobilizări interesate a baronilor locali, cei mai mulţi dintre ei şi-au păstrat funcţiile. Unii dintre ei chiar cu scoruri ameţitoare: Marian Oprişan (Vrancea), Nicuşor Constantinescu (Constanţa), Liviu Dragnea (Teleorman).
Şi Viorel Hrebenciuc a reuşit să menţină supremaţia PSD în Bacău. După o luptă strânsă cu liberalii, protejatul său, Dragoş Benea, a câştigat şefia CJ. Deşi scorul general arată o revigorare a PSD, social-democraţii au înregistrat şi câteva pierderi spectaculoase. În primul rând, este vorba despre trei fiefuri tradi- ţionale din Moldova: Suceava, Botoşani şi Neamţ. O altă înfrângere grea a fost cea din Dâmboviţa, judeţul de suflet al lui Adrian Năstase. În ciuda mai multor vizite făcute în campanie de fostul premier, candidatul PSD a fost învins de reprezentantul PDL, Florin Popescu.
PSD a pierdut controlul şi în alte două judeţe unde tradiţional obţinea scoruri de 45-50%: Giurgiu şi Mehedinţi, ultimul fiind fief controlat de deputatul Eugen Nicolicea, finul lui Miron Mitrea. Înfrângerea social-democraţ ilor în aceste judeţe a fost atenuată de victoriile din Galaţi, Vâlcea, Prahova şi Buzău. În aceste locuri, PSD a câştigat preşedinţia CJ.
Vedetele democrat-liberale, înfrânte usturător
Rezultatele PDL, deşi sunt sub aşteptări, arată o ascensiune semnificativă faţă de 2004. Atunci, în urma alegerilor locale, dar mai ales a negocierilor dintre partide, democraţii obţinuseră doar 4 funcţii de preşedinte de CJ.
Dincolo de victoriile numeroase, democrat-liberalii au suferit şi câteva înfrângeri cu ecou. Cu excepţia vicelui Gheorghe Flutur, care a câştigat preşedinţ ia CJ Suceava, şi a lui Sorin Frunză verde, care şi-a păstrat uşor judeţul Caraş-Severin, celelalte nume grele aruncate de PDL în lupta cu baronii PSD au pierdut. Radu Berceanu a fost surclasat la Dolj, Cristian Boureanu, la Argeş, iar Cezar Preda la Buzău.
PNL, victorii-surpriză
Cu toate că scorul politic de 14% îi credita cu slabe şanse de a obţine preşedinţia vreunui CJ, liberalii au reuşit câteva victorii: la Hunedoara, Călăraşi, Giurgiu şi Braşov.
Lupta pentru consiliile judeţene nu s-a încheiat însă, chiar dacă au fost desemnaţi preşedinţii. Zilele următoare vor fi demarate negocieri între partide pentru formarea majorităţilor.
REZULTATE PARŢIALE. Procentele furnizate de BEC ieri, la ora 18.00, indică faptul că PDL şi PSD au obţinut feliile cele mai consistente din administraţia locală
REŞEDINŢE DE JUDEŢ
PDL şi PNL şi-au adjudecat marile oraşe
PDL, supranumit şi partidul primarilor, a reuşit să-şi păstreze supremaţia în marile oraşe, şi în special în cele din Transilvania. Democrat-liberalii şi-au reconfirmat din primul tur şi la scoruri ameţitoare primarii din Arad (Gheorghe Falcă), Alba-Iulia (Mircea Hava), Braşov (George Scripcaru), Cluj-Napoca (Emil Boc), Târgu-Mureş (Dorin Florea), Suceava (Ion Lungu), Botoşani (Cătălin Flutur), Piatra-Neamţ (Gheorghe Ştefan „Pinalti“), Craiova (Antonie Solomon), Slatina (Darius Vâlcov), Tulcea (Constantin Hogea) şi sectorul 3 din Bucureşti (Liviu Negoiţă).
De asemenea, PDL a reuşit să intre în turul doi în alte patru sectoare din Capitală şi în oraşe-reşedinţă de judeţ precum Iaşi, Galaţi, Focşani, Alexandria, Bistriţa, Ploieşti, Râmnicu-Vâlcea, Reşiţa, Satu-Mare.
Premieră la Oradea
Liberalii şi-au adjudecat şi ei o parte din marile oraşe. Pe lângă faptul că şi-au asumat şi victoria ţărănistului Gheorghe Ciuhandu la Timişoara, pe care l-au sprijinit în Alianţa pentru Timiş, ei se mândresc şi cu victoria de la Oradea, Ilie Bolojan, fostul secretar general al guvernului.
PNL şi-a reconfirmat primarii Romeo Stavarache (Bacău), Cristian Anghel (Baia-Mare), Mircia Muntean (Deva), Lucian Iliescu (Giurgiu). PNL a câştigat, de asemenea, la Zalău şi la Călăraşi. În turul doi, PNL îi are ca reprezentanţi pe Andrei Chiliman, la primăria sectorului 1, şi pe Constantin Cibu, la Primăria Brăilei.
PSD, primul la primarii de comune
Pentru PSD, în schimb, s-a perpetuat eşecul în marile oraşe. Nu a câştigat primăria unui mare oraş acolo unde nu o avea, iar la primării precum Cluj- Napoca, Arad, Braşov, Sibiu, Timişoara a avut rezultate foarte slabe. Social-democraţii au reuşit să păstreze Constanţa, Buzău, Târgu-Jiu, Piteşti, Slobozia şi sectorul 2 la Capitală, prin Neculai Onţanu. Se bate în turul doi pentru oraşe pe care le-a deţinut: Iaşi, Ploieşti, Vaslui, Focşani.
Intrarea lui Sorin Oprescu în turul al doilea al alegerilor pentru Primăria Capitalei a mai atenuat puţin eşecul PSD în marile oraşe. Social-democraţii se pot lăuda, în schimb, cu victorii numeroase în localităţi din mediul rural sau din oraşele mici.
După o numărătoare paralelă efectuată de PSD, social-democraţii câştigaseră, din primul tur, 650 de localităţi şi mai aveau încă 800 de reprezentanţi în turul doi. (Florin Ciornei)
PRIMĂRII
Democrat-liberalii au câştigat în Cluj, Braşov şi Piatra-Neamţ, iar PSD a fost victorios la Constanţa, Buzău şi Piteşti CONSILII JUDEŢENE
PDL domină în Transilvania, Banat şi Bucovina, iar PSD, în Oltenia, Muntenia şi sudul Moldovei
ÎN CĂDERE LIBERĂ
PC, PRM şi PNG - marii învinşi
De departe, aceste alegeri au însemnat eşecul pentru PRM şi PC, partide care, faţă de 2004, au înregistrat declinuri serioase. De unde PC şi PRM obţinuseră la alegerile anterioare scoruri de 7-8%, şi au avut controlul a 4, respectiv 3 judeţe, acum au rămas complet pe dinafară. Rezultatele parţiale comunicate de BEC arată că PC şi PRM au obţinut 3,3%, respectiv 3,5%. Eşecul partidului condus de C.V. Tudor a fost completat şi în Cluj-Napoca. Deşi a condus acest oraş 12 ani prin Gheorghe Funar, la aceste alegeri PRM nu a reuşit să introducă în consiliul local niciun reprezentant deoarece nu a întrunit pragul de 5%. Alegerile locale au însemnat pentru PNG, partidul lui Gigi Becali, un nou eşec după cele din 2004 şi 2007, când nu a reuşit să intre în parlamentul României, respectiv în cel european.
DEZBINARE
UDMR a pierdut în faţa maghiarilor
Partidul Civic Maghiar (PCM) le-a suflat rivalilor de la UDMR şefia CJ Covasna. Faţă de 2004, când a obţinut şefia a şase judeţe, UDMR a câştigat doar trei funcţii de pre- şedinte de CJ: în Harghita, Mureş şi Satu-Mare. În ultimele două judeţe, UDMR a învins o coaliţie a partidelor româneşti formată din PSD, PDL, PRM şi PC. A fost învinsă, în schimb, la Bihor şi Sălaj, din cauza împărţirii voturilor şi spre rivalii de la PCM. UDMR şi PCM şi-au împărţit primăriile mai multor localităţi din Secuime. Uniunea a câştigat la Miercurea Ciuc şi a intrat în turul doi la Sfântu Gheorghe. De asemenea, candidatul său la Primăria Târgu- Mureş, ministrul Laszlo Borbely, a pierdut în faţa actualului edil, Dorin Florea (PDL).