Premierul s-a prezentat, astăzi, la vot cu toate documentele de identitate şi consideră că era responsabilitatea membrilor biroului secţiei de votare să vegheze la respectarea procedurilor de vot şi să atragă atenţia dacă acestea nu erau respectate, se arată într-un comunicat al Guvernului.
"În legătură cu situaţia creată astăzi cu ocazia exercitării votului de către primul-ministru facem următoarele precizări: premierul Călin Popescu Tăriceanu s-a prezentat la vot ca orice cetăţean, având cu sine toate documentele de identitate. Primul-ministru consideră că era responsabilitatea membrilor biroului secţiei de votare să vegheze asupra respectării întocmai a procedurii de vot şi să-i atragă atenţia în cazul în care aceasta nu ar fi fost respectată", se arată în comunicat.
Premierul a votat, potrivit membrei comisiei de votare căreia i-a înaintat documentul de identitate, cu cartea de alegător, document care nu figurează pe lista celor acceptate de AEP, însă preşedintele secţiei de votare susţine că premierul a votat cu o carte de identitate provizorie.
Membrul comisiei de votare care i-a înmânat premierului Călin Popescu Tăriceanu buletinul de vot susţine că şeful Guvernului a folosit cartea de alegător, preşedintele comisiei declarând că, în aceste condiţii, votul nu este valid şi că va sesiza Biroul Electoral de sector.
Acesta a precizat că, potrivit instrucţiunlor furnizate iniţial, cartea de alegător nu putea fi folosită pentru vot, dar că preşedintele comisiei i-a comunicat verbal că i s-a transmis de la primărie că acest document poate fi totuşi acceptat.
Cu toate acestea, preşedintele comisiei, Florin Chelu, a declarat presei că votul pe baza cărţii de alegător nu este permis, dar că el crede că premierul a votat cu o carte de identitate provizorie, deoarece s-a mutat recent în sectorul 6.
Premierul Tăriceanu a votat la secţia deschisă în incinta Grupului Şcolar numărul 5 din Calea Plevnei, adresă la care şi-a mutat recent domiciliul, iar la final a deschis în faţa membrilor comisiei unul dintre buletinele de vot şi a întrebat dacă ştampila e vizibilă pentru ca votul să fie valabil.
Votul NU va fi anulat
Preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie al Municipiului Bucureşti (BEM), Ileana Dănăilă, a declarat că votul premierului Călin Popescu Tăriceanu nu poate fi anulat pentru că buletinele au fost introduse în urne. Judecătoarea Ileana Dănăilă a mai spus că la BEM nu a fost primită nicio sesizare în legătură cu faptul că premierul Tăriceanu a votat cu cartea de alegător. Aceasta a precizat că verifică dacă Biroul Electoral de sector a fost sesizat în acest caz. Potrivit preşedintelui BEM, încălcarea regulilor electorale trebuie contestată la Biroul electoral de sector.
Preşedintele comisiei de votare a secţiei la care s-a prezentat, azi, premierul Tăriceanu a înscris în procesul-verbal pe care îl va trimite în cursul serii, după închiderea urnelor, Biroului Electoral de sector, că şeful Guvernului a votat cu cartea de alegător, deşi legea nu îi permite.
"Membrul comisiei de vot care face parte din Biroul Electoral, în urma votului exprimat de domnul prim-ministru Călin Popescu (aşa cum acesta figurează în evidenţia secţiei - n.r.), a constatat că a votat cu cartea de alegător. Conform reglementării privind alegerea administraţiei publice locale din Legea 67/2004, nu avea voie să voteze cu cartea de alegător. De asemenea, a mers la Biroul Electoral arătând pe un buletin de vot că nu s-a imprimat ştampila, fără să se vadă opţiunea de vot, aceasta fiind puţin ştearsă", se arată în procesul-verbal întocmit de preşedintele comisiei, Florin Chelu.
Citiţi şi "AZI NE ALEGEM PRIMARII"!
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 21:50