Acestea au un conţinut mai mic de apă, se strică mai greu şi au o aromă mai puternică.
Căpşunile proaspete se strică foarte uşor. Este preferabil să le foloseşti imediat ce le-ai cumpărat, pentru că atunci au cel mai bun aspect, cea mai bună aromă şi un conţinut crescut de nutrienţi, precizează specialiştii citaţi de publicaţia „Prevention“. Dacă nu ai de gând să mănânci aceste fructe imediat după ce le-ai cumpărat, scoate-le din plasă, pune-le într-un castron mare, acoperă-le şi lasă-le la îngheţat. Nu le ţine însă la congelator mai mult de două zile.
Spală fructele cu tot cu codiţe
La piaţă, ai grijă să alegi căpşuni cu aspect şi aromă plăcute. „Dacă ai posibilitatea să le speli, ar fi mai bine să guşti înainte să cumperi. Cele dulci sunt naturale, cele fade sunt forţate cu diferite substanţe“, explică Mioara Negoiţă, cercetător la Institutul de Bioresurse Alimentare din Bucureşti.
Fereşte-te de cele care sunt moi ori lovite. „De asemenea, evită-le pe cele care au puncte de mucegai. Este posibil să fi fost atacate de insecte“, mai spune cercetătorul Mioara Negoiţă. Codiţele nu trebuie să fie fragile şi să se desprindă uşor de fruct.
Înainte de a le servi, spală-le cu tot cu codiţe sub un jet rece de apă. Pentru a le păstra aroma, lasă-le câteva minute în castron, la temperatura camerei. După aceea, îndepărtează-le codiţele cu ajutorul unui cuţitaş. Căpşunile de mici dimensiuni sunt mai bune decât cele mai voluminoase, deoarece au un conţinut mai mic de apă şi se strică mai greu.
Dacă doreşti unele cu aromă puternică, este de preferat să le alegi pe cele de un roşu deschis. Nu le pune de mai multe ori la congelator
Spală căpşunile doar înainte de a le consuma, iar dacă nu le mănânci imediat, aşază-le într-un recipient, pe un singur strat, într-un prosop de hârtie.
Căpşunile îngheaţă foarte bine, aşa că le poţi ţine la congelator, fie simple, fie combinate cu zahăr. Amestecă-le cu apă şi zahăr într-o caserolă, până când zahărul se topeşte şi amestecul devine foarte omogen.
Dacă vrei să le îngheţi fără zahăr, pune-le într-o tăviţă, pe un prosop de hârtie şi aşază-le pe un singur strat. Va îngheţa fiecare căpşună în parte şi îşi vor păstra bine gustul. Nu pune de mai multe ori căpşunile la congelator.
În cazul în care doreşti să adaugi căpşuni în diverse băuturi, este mai bine să îngheţi fructele separat şi apoi să le pui în sucuri, cocktailuri ori în lapte. Îţi vor ieşi produse mult mai savuroase decât dacă ai pune la congelator amestecul de căpşuni şi băutură.
Căpşunile sunt foarte bogate în vitamina C şi se recomandă persoanelor care mănâncă puţină carne, alături de alte legume bogate în fier.