Tăriceanu, suspectat de PIN de fraudarea alegerilor

Tăriceanu, suspectat de PIN de fraudarea alegerilor

Vicepreşedintele PIN, Lavinia Şandru, i-a trimis premierului Călin Popescu Tăriceanu ghidul "Fraudarea alegerilor locale", un document în care sunt prezentate posibile modalităţi de fraudare sau de înlesnire a fraudării alegerilor locale.

"Îi trimit acest ghid domnului prim-ministru, pentru că eu pe el îl suspectez că vrea să fraudeze alegerile. El este cel mai interesat ca aceste alegeri să fie fraudate. El are la dispoziţie autorităţile, are foarte mulţi bani şi riscă să nu se mai vadă în vecii vecilor premier şi nici colegii lui să nu mai facă parte din Guvern", a declarat Şandru.

Ea a afirmat că modalităţile de fraudare a votului prezentate în respectivul Ghid "sunt lucruri la care s-a gândit şi Partidul Social Democrat (PSD) în 2004".

"Sunt convinsă că se gândeşte la ele şi PNL-ul în 2008", a spus ea, precizând că aşteaptă ca premierul să-i dea răspunsuri la îngrijorările exprimate referitor la fraudarea alegerilor până mâine seară.

Lavinia Şandru l-a avertizat, totodată, pe premier că, dacă va "închide ochii" la încercările de fraudare din partea altor partide, riscă să fie părtaş la o faptă penală.

În "Ghidul fraudării alegerilor" sunt date ca exemple cazul "suveicii" (tipărirea de buletine suplimentare) sau furtul unor buletine suplimentare din secţiile de votare, al 2votului multiplu" (dezlipirea autocolantelor de pe cartea de identitate pentru a se putea exercita dreptul la opţiunea pentru un anumit candidat de mai multe ori) sau al "dublei ştampile" (aplicată în procesul de numărare a voturilor pentru anularea unora dintre acestea).

În total, sunt prezentate 12 modalităţi prin care ar putea fi fraudate alegerile, printre care cele care implică urna mobilă, listele suplimentare, votul nesecret (în cazul persoanelor incapabile), dar şi "exit-poll-urile" care, în opinia reprezentanţilor PIN, "pregătesc rezultatul oficial al alegerilor".

Deputatul PIN a mai spus că, după alegeri, avocaţii partidului vor deschide dosare penale tuturor persoanelor - reprezentanţi ai autorităţilor, partidelor politice sau simpli cetăţeni - care vor mitui sau se vor lăsa mituiţi pentru a falsifica sau influenţa votul.

(14:40)

Ne puteți urmări și pe Google News