Guvernul intenţionează să medieze discuţii între sindicate şi reprezentanţi ai patronatelor, care ar putea duce la modificarea Codului Muncii şi a Codului Fiscal, precizează Mediafax.
Discuţiile se doresc a face parte din planul de acţiuni pe 2008 al Programului Naţional de Reforme, aprobat, azi, de Guvern. Acestea fac referire la creşterea competitivităţii firmelor şi derularea unor programe mai coerente de recalificare a şomerilor.
"Am trecut în acest plan de acţiune obligativitatea, cel puţin din partea Guvernului, de a iniţia dezbaterea şi a vedea în ce măsură există posibilităţi de a flexibiliza, pe de o parte, componentele din Codul Muncii, care ar putea să ducă la o creştere mai mare de competitivitate în ceea ce priveşte firmele, şi pe de altă parte măsurile care să fie compensatoare, în acelaşi Cod al Muncii, pentru siguranţa locului de muncă prin programe de pregătire a şomerilor într-un mod mai coerent decât până acum", a afirmat şeful Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocănea.
Planul conţine 34 de măsuri, printre care elaborarea, până la sfârşitul anului, a unui cod administrativ şi a unui cod de procedură administrativă, facilitarea accesului întreprinderilor mici şi mijlocii la licitaţii de achiziţie publică, prin eliminarea din caietele de sarcici a unor prevederi discriminatorii, dezvoltarea expertizei comisiei de supraveghere în piaţa asigurărilor, monitorizarea cheltuielilor de personal, eliminarea unui număr de 25 autorizaţii şi stabilirea unui mecanism de notificare a practicilor administrative excesive, simplificarea procedurilor de autorizare în domeniul mediului, înfiinţarea unui birou unic pentru proceduri de recrutare a angajaţilor, reabilitarea infrastructurii unităţilor de învăţământ din mediul rural, finalizarea informatizării sistemului de învăţământ.
Ciocănea a precizat că a avut deja o discuţie cu cu preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
Planul va fi discutat, la 23 mai, împreună cu membrii ai sindicatelor, partidelor, reprezentanţi ai Comisiei Europene, şi ulterior, la 3 iunie, într-o reuniune a premierului Tăriceanu cu membrii Cabinetului, urmând ca Programul Naţional de Reforme actualizat să fie transmis Comisiei Europene.
(17:00)