Românii au aruncat în aer preţurile caselor din estul Ungariei

Românii au aruncat în aer preţurile caselor din estul Ungariei

Preţurile caselor din mai multe localităţi aflate pe frontiera de est a Ungariei au crescut cu aproape 50 la sută, după invazia cumpărătorilor români, atraşi de locuinţele mult mai ieftine decât la noi.

„Din cauza numărului mare de cumpărători din România, vânzătorii din Battonya au ridicat preţurile imobilelor şi, din păcate, ca peste tot, au apărut şi speculanţii. Adică, vin foarte mulţi care cumpără locuinţe, terenuri şi pe care apoi le revând la un preţ mult mai mare“, a explicat, la Arad, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria, Traian Cresta. Conform spuselor sale, rostite acum în calitatea de viceprimar al oraşului ungar Battonya, preţurile au crescut „doar“ cu 40%-50%, pentru că administraţia locală se străduieşte să investească în infrastructură. Cu naveta din Ungaria   Numărul proprietarilor români în estul Ungariei este tot mai mare. „Până acum, 350 de familii din România au cumpărat case în Battonya. Unii s-au stabilit acolo, alţii fac naveta, zilnic, la locul de muncă din Arad. În Battonya nu se mută doar românii din vestul ţării, ci pot să vă spun că români din diferite părţi s-au stabilit acolo, chiar de la Iaşi sau Năvodari, care nu au ţinut cont de distanţă. După ce România a intrat în Uniunea Europeană, foarte mulţi români au căutat posibilităţi să se stabilească în Battonya, unde au găsit case ieftine“, spune Traian Cresta.

De altfel, în acest oraş a fost inaugurată anul trecut, din bugetul Ministerului Învăţământului din Ungaria, o grădiniţă, iar în septembrie se va inaugura o nouă şcoală pentru copii români.

COMPARAŢIE

Preţuri modice

Toate locuinţele din Battonya sunt racordate la gaz, apă şi electricitate. Preţurile variază între 20.000 şi 70.000 de euro. O casă aflată la 25 de kilometri de Battonya, construită din cărămidă, cu trei camere, încălzire pe gaz, curte mare, garaj, anexe şi grădină, costă 45.000 de euro. În oraşele similare din vestul României, la Pecica şi Nădlac, o casă costă de la 30.000-40.000 de euro, fără utilităţi, şi ajunge la aproape 100.000 de euro. Nădlacul nu are însă canalizare.

Ne puteți urmări și pe Google News