ATENŢIONARE. O porţie de kebab poate conţine echivalentul unui pahar de 200 de mililitri de ulei de gătit, potrivit unui studiu realizat de cercetători britanici care au testat 150 de feluri de mâncare de tip fast-food.
Alte tipuri de mâncare din aceeaşi categorie nu sunt departe de „performan- ţă“. Nutriţioniştii spun că aceia care consumă două porţii de mâncare grasă de tip fast-food pot face un infarct în următorii 10 ani. Cercetătorii de la Hampshire County Council au testat conţinutul mai multor tipuri de mâncare fast-food, consumate frecvent, printre care s-au numărat produse chinezeşti, pizza, kebab şi peşte cu cartofi prăjiţi, şi au făcut descoperiri îngrijorătoare. Kebabul conţine 111 grame de grăsime, de două ori cantitatea de grăsime zilnică recomandată.
„Dacă porţia de kebab cântăreşte 400 de grame, gră- simea conţinută e un sfert. O cantitate de 111 grame de grăsime conţine 1.000 de calorii - echivalentul a 200 de mililitri de ulei“, a spus cercetătorul Denise Thomas, şeful Departamentului de nutriţie şi dietetică din cadrul Portsmouth Hospitals Trust.