Puterea este în mâinile judecătorului

Puterea este în mâinile judecătorului

Eventuale greşeli de procedură înfăptuite de către procurori se vor reflecta în decizia finală a instanţei şi nu necesită retrimiterea dosarului pentru refacerea sau completarea urmăririi penale.

Aşa şi-au motivate magistraţii Curţii de Apel Bucureşti decizia de a respinge retrimiterea dosarului „Rompetrol“ la Parchetul General, ultima cauză din ciclul „Marii rechini ai României“, aflată încă pe rolul instanţelor de judecată.   Concret, în motivele pentru care au respins trimiterea dosarului „Rompetrol“ la procurorii DIICOT în vederea refacerii urmăririi penale, făcute publice ieri, judecătorii consideră că eventualele încălcări ale procedurilor de către procurori nu atrag nulitatea absolută a actului de sesizare a instanţei, ci doar nulitatea relativă a urmă- ririi penale.

Astfel, susţin magistraţii, omiterea descrierii pe larg în rechizitoriu a tuturor faptelor pentru care inculpaţii au fost trimişi în judecată este „doar o încălcare sancţionată cu nulitatea relativă (...), o asemenea vătămare fiind prematur a fi susţinută, în contextul în care un judecător imparţial şi independent urmează să se pronunţe“.

Cu alte cuvinte, greşelile procurorilor în efectuarea urmăririi penale se vor reflecta în decizia pe fond. Iar ideea este repetată la finalul motivării, pe post de concluzie: întreaga putere revine în mâinile judecătorului de la instanţa de fond, singurul chemat să stabilească dacă procurorii au instrumentat bine acest dosar sau au administrat toate probele necesare dovedirii vinovăţiei inculpaţilor.

Ne puteți urmări și pe Google News